Sap roept op tot snelle afschaffing langstudeerboete

De politiek moet snel een einde maken aan de langstudeerboete. Dit stelt Jolande Sap vandaag na een uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de maatregel. De rechter oordeelde dat de eis van studentenorganisaties om de boete af te schaffen niet gegrond was. Sap roept namens GroenLinks de andere partijen op de politieke weg te begaan, en van het afschaffen van de langstudeerboete prioriteit te maken.

Sap: "GroenLinks is fel tegen deze boete op ambitie. Ook andere partijen zeggen de maatregel niet meer te steunen, daarom moeten we werk maken van afschaffing na de verkiezingen. GroenLinks wil bovendien dat de korting van 400 miljoen op het hoger onderwijs, die samenhangt met de langstudeerboete, wordt teruggedraaid. Studenten mogen niet via een achterdeur alsnog de rekening krijgen."

Onder het kabinet Rutte is niet alleen bezuinigd op het hoger onderwijs, studenten werden ook geconfronteerd met ingrijpende maatregelen waarop ze zich niet konden voorbereiden. De langstudeerboete is hier een voorbeeld van. Studenten met gezondheidsproblemen of een specialistische bètastudie werden hard getroffen, alsmede deeltijdstudenten met een baan. Deze week werd bekend dat zeker een kwart van de Olympische sporters de kans loopt de boete te moeten betalen.