Afluisteren

Sargentini: Afluisteren van advocatenkantoor in Nederland is tegen Europese grondrechten

Europarlementariër Judith Sargentini wil uitleg van eurocommissaris Frans Timmermans (bevoegd voor Europese grondrechten) over het afluisteren van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira door de Nederlandse inlichtingendiensten: “Met het afluisteren schendt de Nederlandse overheid het recht op vertrouwelijkheid tussen cliënt en advocaat, zoals is vastgelegd in Europese verdragen.” Sargentini roept Timmermans naar het Europarlement en wil bij de eerstvolgende vergadering horen of hij bereid om de vertrouwelijke toegang tot een advocaat te verdedigen en of hij tegen deze schendingen van fundamentele rechten gaat optreden.

Donderdag maakte het advocatenkantoor Prakken d'Oliviera bekend dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD het advocatenkantoor vaak en langdurig afluisterde. Daarbij werden gesprekken tussen advocaten en cliënten uitgewerkt, zelfs als die niet relevant waren voor lopend onderzoek door de AIVD. Een verzoek van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren om in de Tweede Kamer een debat te voeren over deze kwestie, werd vandaag door een meerderheid afgewezen.

Update 1 juli 2015: Prakken d’Oliveira wint kort geding: Staat moet stoppen met tappen advocaten

Europese grondrechten

Timmermans is als eurocommissaris ook bevoegd voor Europese grondrechten. Die zijn voor een deel vastgelegd in het Europees Handvest van Grondrechten en in de Richtlijn Toegang tot een advocaat. Sargentini dient nu mondelinge vragen in om Timmermans hierover aan de tand te kunnen voelen.

Europa maakt zich terecht druk om bijvoorbeeld de situatie in Hongarije waar Viktor Orbán op allerlei manieren de rechten van burgers aantast, stelt Sargentini. Europa staat voor fundamentele rechten en die worden nu ook in Nederland aangetast. “Ik vind dan ook dat Timmermans Nederland hier op moet aanspreken. Een cliënt moet kunnen vertrouwen op zijn advocaat: wat die bespreken behoort vertrouwelijk te blijven. Dan kan het niet zo zo zijn dat ondertussen iemand met een koptelefoontje op stiekem meeluistert.”