Judith Sargentini bij de grens tussen Griekenland en Macedonië
Judith Sargentini bij de grens tussen Griekenland en Macedonië

Sargentini eist uitleg over zware mishandeling asielzoekers door Europese grensbewakers

Onderzoek van Macedonische en Servische mensenrechtenorganisaties toont aan dat grensbewakers op de zogenaamde Balkanroute asielzoekers mishandelen. Europarlementariër Judith Sargentini reageert geschokt op het onderzoek, dat met hulp van Oxfam werd uitgevoerd, en wil uitleg van de Europese Commissie en EU-ministers.

Uit persoonlijke verhalen in het rapport blijkt dat Hongaarse politie asielzoekers dwingt naakt in de sneeuw te gaan zitten terwijl ijskoud water over hen wordt gegoten. De Bulgaarse politie besteelt asielzoekers besteelt en stuurt ze daarna de grens over. Er worden soms honden op asielzoekers losgelaten, of ze krijgen elektrische schokken toegediend. In sommige gevallen leidt de mishandeling zelfs tot ziekenhuisopname.

“Een onmenselijke behandeling van mensen die verschrikkelijke situaties van oorlog en armoede ontvluchten, door nota bene Europese landen”, reageert Sargentini. “Dat past absoluut niet bij de normen en waarden die de Europese Unie dient en beschermt.”

Het is niet voor het eerst dat blijkt dat de landen in de Balkan de rechten van asielzoekers schenden. Het is overduidelijk tegen internationale en Europese asielregels om personen niet in de gelegenheid te stellen om asiel aan te vragen en om ze zonder procedure terug te sturen over grens. GroenLinks heeft al meerdere malen actie geëist van de Europese Commissie en van de EU-landen.

Aanpakken

Sargentini wil van de Europese Commissie weten hoe zij deze situatie zo snel mogelijk gaat aanpakken: “Als de hoeder van de Europese verdragen moet de Europese Commissie optreden tegen deze grootschalige schending van het vluchtelingenrecht. En niet blijven staan kijken. De tijd van wegkijken is nu echt voorbij.”

Ook van de verantwoordelijke EU-ministers, samen in de Europese Raad, eist Sargentini een verklaring. “We zagen deze week de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, de Bulgaarse grensbewaking bejubelen als het beste voorbeeld van hoe je grenzen beschermt. Hoe kan je het bestelen, slaan en terugduwen van asielzoekers nu kwalificeren als een voorbeeld voor allen?”