(c) Amnesty International

Sargentini: Eurotop zet niet alles op alles om bootvluchtelingen te redden

Europese landen hebben op de speciale eurotop over vluchtelingen een verdrievoudiging van het bugdet voor de Frontex-operatie in de Middellandse Zee toegezegd. Hiermee komt het financieel op gelijke hoogte met de oorspronkelijke Italiaanse search and rescue-missie Mare Nostrum om bootvluchtelingen te redden. “In de praktijk is het een heel ander verhaal”, constateert Europarlementariër Judith Sargentini. “Frontex heeft een mandaat om de Europese grenzen te verdedigen, niet om actief op zoek te gaan naar verdrinkende vluchtelingen. Pas als Frontex toevallig op bootvluchtelingen stuit, mogen ze die redden.”

De recente ongelukken vonden plaats buiten het patrouilleringsgebied van Frontex, zoals in de infographic van Amnesty International duidelijk wordt.

Sargentini: “Wanneer de reddingsbrigade van Den Helder alleen maar rond Den Helder op zoek gaat naar mensen in nood, dan kun je ze wel drie keer zoveel geld geven, maar dan heb je er nog steeds niks aan als je boot bij Texel omslaat.”

Sargentini laakt de magere toezegging van de Nederlandse regering. Duitsland biedt ruimt tien schepen aan, Zweden steunt met vliegtuigen en schepen van de Zweedse kustwacht. “Rutte doet aan duit in het zakje door het enige Nederlandse kustwachtvliegtuig in de Middellandse Zee nog niet naar huis te sturen, als daar behoefte aan is.”

Over het geheel is de uitkomst van de eurotop over vluchtelingen teleurstellend, vindt Sargentini. “Er dan wel meer geld toegezegd en er komen meer boten, maar ik zie niks over proactieve reddingsacties, geen hervestiging van vluchtelingen of over inter-Europese solidariteit.”

Volgende week debatteert het Europees Parlement over de uitkomst van deze top. De Europese Groenen werken aan een resolutie die oproept om het redden van mensen van de kust van Libië tot de kust van Italië tot absolute prioriteit te maken.