Sargentini: Ontwikkelingsgeld is voor armoedebestrijding en niet voor grensbewaking

Pas als landen vluchtelingen en migranten op weg naar Europa tegenhouden, dan mogen ze als het aan de Europese Commissie ligt aanspraak maken op ontwikkelingsgeld. Europarlementariër Judith Sargentini is niet te spreken over de voorstellen van eurocommissaris Frans Timmermans om de dubieuze Turkije-deal ook naar andere landen te exporteren: “Ontwikkelingssamenwerking is bedoeld armoede te bestrijden, niet om onze grenzen mee te bewaken.”

“Op korte termijn werkt deze aanpak om vluchtelingen tegen te houden misschien, maar op lange termijn vergoot het de instabiliteit van de landen in Afrika en het Midden-Oosten”, concludeert Sargentini.

“Ontwikkelingssamenwerking moet een land helpen om te ontsnappen aan armoede, om een economie op te bouwen, legt Sargentini uit.

“Dat staat in het verdrag van Lissabon. Wat de Europese Commissie hier voorstel is pure misbruik van deze fondsen, het haalt geld weg bij de allerarmsten.”

Nieuw plan van de Europese Commissie

“Houd alsjeblieft de vluchteling bij je”, dat ademt het nieuwe plan van de Europese Commissie van dinsdag om de migratiestroom naar de Europese Unie aan te pakken. De Europese Commissie wil op maat gemaakte afspraken met derde landen om migranten en vluchtelingen op weg naar de EU tegen te houden en in ruil kan het partnerland aanspraak maken op financiering, gunstigere handelstarieven en vrijer visumbeleid zoals ook in vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. De bekostiging hiervan zal grotendeels uit de ontwikkelingssamenwerking gelden komen.

Uit cijfers van de Internationale Migratieorganisatie (IOM) blijkt dat in de afgelopen maanden meer mensen zijn verdronken dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er geen deal tussen de EU en Turkije was. “In plaats van te zoeken naar structurele oplossingen, besluit de Europese Commissie het Europese asiel- en migratiebeleid uit te besteden aan doorgaans ontwikkelingslanden die zelf geen goede basisbescherming kunnen bieden aan vluchtelingen”, aldus Sargentini. “We helpen de vluchteling niet, de ontwikkelingslanden niet en onszelf niet wanneer we de Europese waarden in de uitverkoop zetten.”