Op de eerste bijeenkomst van de bijzondere parlementscommissie die onderzoek doet naar terrorisme in Europa, is GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini benoemd tot vicevoorzitter. “Op papier is er samenwerking tussen Europese veiligheidsdiensten, maar in de praktijk komt daar te weinig van terecht. Dat wil ik onderzoeken.” 

Sargentini zal als tweede vicevoorzitter toezien op een ordentelijk proces van het onderzoek door de commissie. Ze was namens de Europese Groenen betrokken bij het opstellen van het mandaat, de tekst die als basis dient voor het werk van de commissie.

Politiewerk

Leren we wel genoeg van elkaar in de strijd tegen terrorisme? “We weten uit ervaring dat echt politiewerk beter werkt dan het verzamelen van meer gegevens van alle Europeanen”, zegt Sargentini. “Maar die strategie wordt niet overal in Europa toegepast.”

GroenLinks vindt het belangrijk om grondig van gedachten te wisselen. Sargentini legt er de nadruk op dat het dan ook gaat om maatregelen te toetsen aan fundamentele rechten. Dit is mede op aandringen van de Groenen ook in het mandaat terug te vinden.