Europarlementariër Judith Sargentini is namens het Europarlement opnieuw rapporteur op de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie om belastingontduiking en de financiering van terrorisme harder aan te pakken. De versnelde herziening van de vierde anti-witwasrichtlijn volgt na de onthullingen van de Panama Papers en de terroristische aanslagen in Brussel en Parijs van vorig jaar.

Sargentini onderhandelde vorig jaar al namens het Europees Parlement en doet dat nu dus opnieuw: “Er gaan miljarden om aan belastinggeld in criminele activiteiten en dat moeten we steviger aanpakken.”

Uiteindelijk belanghebbenden

Sargentini is verheugd dat de Europese Commissie onder meer voorstelt het register van uiteindelijke belanghebbenden (het UBO-register) compleet openbaar te maken en om bestaande constructies ook onder de loep te houden. Sargentini wist in 2015 het UBO-register in de wetgeving te krijgen ondanks tegenstand bij de Europese ministers en de Europese Commissie.

“Het is prettig dat de Europese Commissie de voordelen van dit register nu zo volmondig onderkent. Swiss Leaks, Lux Leaks en de Panama Papers bewijzen allemaal hoe belangrijk de rol van onderzoeksjournalistiek is. Een goed functionerend openbaar register helpt daar bij.”

Met de nieuwe voorstellen zet de Europese Commissie een stap in de goede richting, maar er blijven mazen in de wet bestaan, constateert Sargentini. Ze is van plan om trusts veel harder aan te pakken en wil strenger toezicht en naleving van de bestaande regels.

Sargentini: “Keer op keer worden we geconfronteerd met grootschalige misstanden bij belastingen. Ook Nederland draagt daar aan bij. Verdergaande belastingtransparantie is dan ook essentieel om belastingontduiking en -ontwijking onmogelijk te maken.”