NOS-correspondent Bram Vermeulen interviewt migranten die terugkomen uit Libië
NOS-correspondent Bram Vermeulen interviewt migranten die terugkomen uit Libië

Sargentini wil opheldering over Libische detentiecentra

Europarlementariër Judith Sargentini wil helderheid van de Europese Commissie over de mate waarin Europa medeplichtig is aan de erbarmelijke omstandigheden voor vluchtelingen in Libische detentiecentra. Amnesty International publiceerde daar dinsdag een schokkend rapport over.

In het rapport van Amnesty staat dat Europese lidstaten en instanties medeplichtig zijn aan het misbruik van migranten in Libië omdat de EU Libische kustwacht traint en het reddingswerk van ngo’s op zee bemoeilijkt. Daarnaast zijn er deals tussen enkele EU-lidstaten en Libische milities. Amnesty concludeert dat door EU-beleid migranten in erbarmelijke omstandigheden in detentiecentra in Libië zitten, te maken krijgen met mishandeling, marteling en zelfs als slaaf verkocht worden.

Sargentini wil precies duidelijk hebben van de Europese Commissie in hoeverre de lopende projecten en fondsen in Libië, waaronder projecten gefinancierd uit het Afrika Noodfonds, bijdragen aan deze misstanden. Ze wil ook van de Europese Commissie weten welke actie er komt naar aanleiding van de conclusies en aanbevelingen van dit rapport.