Ontmoeting tussen de Nederlandse en Malinese ministers van Buitenlandse Zaken

Sargentini wil opheldering over migratiedeal tussen EU en Mali

Europarlementariër Judith Sargentini vraagt EU-buitenlandchef Federica Mogherini uitleg over een migratiedeal tussen de EU en Mali, die de Nederlandse minister Bert Koenders vorige week sloot. De Malinese minister van Buitenlandse zaken ontkent namelijk dat er een juridische bindende deal is.

“Een teken aan de wand dat de EU haar buitenlands beleid laat dicteren door een eenzijdige kijk op migratieproblemen, waarbij ontwikkelingssamenwerking als drukmiddel wordt ingezet.”

Inmiddels heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken toegegeven dat het om een misverstand gaat, de ‘deal’ is slechts een gespreksdocument zonder juridische zeggenschap.

Woordspelletje

“Het woordspelletje of het document nu juridische waarde heeft interesseert me niet zoveel”, zegt Sargentini. Ze wijst erop dat de regeringsleiders van de Europese lidstaten vooral voor de bühne goede sier willen maken door de burger voor te houden dat er terugkeerafspraken gemaakt worden.

Sargentini: “Ontwikkelingssamenwerking komt in in de knel door deze symboolpolitiek.”

Sargentini wil nu van Mogherini precies helder hebben wat de status van de gemaakte afspraken is en welke actie er op basis daarvan genomen gaat worden.

Mali is voorzitter van het Rabat-proces, een regulier overleg tussen Afrikaanse en Europese landen over migratie. Het land helpt bij de voorbereidingen van de volgende migratietop tussen de EU en Afrikaanse landen op Malta in het voorjaar van 2017. Sargentini: “Het is belangrijk dat we snel helderheid hebben. Als Mali niet goed begrijpt wat de intentie van Europa is, of andersom, dan zijn we vrij ver weg. Daarom wil ik ook van Mogherini weten wat dit verschil van inzicht betekent voor de samenwerking tussen de twee continenten.”