Naar aanleiding van verontrustende berichten over de ziekte SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome vraagt GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo de Europese Commissie om actie te ondernemen. De Roo: “Het is een snel groeiend, grensoverschrijdend probleem, waarbij Europese voorbereiding noodzakelijk is.”

de vraagOp 19 maart stelde het EU-netwerk voor besmettelijke ziekten, dat SARS alleen overgebracht kan worden door direct contact. Er zijn echter ook berichten waaruit blijkt dat dit nog niet zeker is.

Besmettelijk
Momenteel zijn er 60 slachtoffers, vooral in Azië, maar ook vier in Canada. Vermoedelijk zijn 1750 mensen besmet. Gisteren, 31 maart 2003, werden alleen in Hongkong al 92 gevallen gemeld. Antibiotica werken niet, er zijn (nog) geen anti-virale middelen voorhanden en er is (nog) geen snelle en betrouwbare test die aantoont of het SARS betreft. De Roo: “Europese samenwerking is zeer gewenst om eventuele problemen in Europa straks beter de baas te kunnen.”

Luchtvaartmaatschappijen
De Roo vindt dat de Europese Commissie dan ook snel maatregelen moet nemen. Zij kan, op basis van het verdrag, beleid ontwikkelen op het gebied van preventie. "Om te beginnen moeten alle luchtvaartmaatschappijen die op de EU-luchthavens vliegen en passagiers uit China, Hongkong, Vietnam, Taiwan, Singapore en Canada aan boord hebben de passagiers laten controleren door medisch personeel. Bij twijfel dienen zij geweigerd te worden. Dat moet dus gebeuren vóórdat zij naar Europa reizen.” KLM is hiermee al begonnen.

Afraden
Verder zou de Commissie moeten bevorderen dat reizen vanuit Europa naar deze vijf landen ten sterkste worden afgeraden. De Commissie moet er bij het Griekse voorzitterschap op aandringen op korte termijn een extra vergadering van de ministers van gezondheid bijeen te roepen om de situatie te bespreken en zonodig gezamenlijke maatregelen uit te vaardigen. Een ander punt waar ik de Commissie op aan wil spreken is dat zij bevordert dat er snel een betrouwbare test voor SARS ontwikkeld wordt."

Schriftelijke parlementaire vraag:
Betreft: Maatregelen tegen SARS
Datum: 1 april 2003
Indiener(s): Alexander de Roo (GroenLinks)
Tekst:

Op de website van de Europese Commissie staat slechts één verwijzing naar SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Op 19 maart beweert het EU-netwerk voor besmettelijke ziekten dat SARS alleen overgebracht kan worden door direct contact, maar dat is niet zeker, misschien ook wel door contact via de lucht. Het enige wat zeker is, is dat we er niet genoeg van weten. Antibiotica werken niet en er zijn (nog) geen anti virale middelen voorhanden. Op dit moment zijn er 60 slachtoffers, vooral in Azië, maar ook vier in Canada. Vermoedelijk zijn 1750 mensen besmet. Gisteren (31 maart 2003) werden alleen al 92 gevallen in Hongkong gemeld.
Het is de allerhoogste tijd dat de EU maatregelen neemt.
1. Alle luchtvaartmaatschappijen die op de EU-luchthavens vliegen met passagiers uit China, Hongkong, Vietnam, Taiwan, Singapore en Canada moeten voordat zij naar Europa reizen de passagiers laten controleren door medisch personeel en bij twijfel dienen deze passagiers geweigerd te worden. De KLM is hiermee al begonnen.
2. Reizen vanuit Europa naar deze vijf landen dient ten sterkste te worden afgeraden.
3. Binnen zeer korte termijn dient het Griekse voorzitterschap een extra vergadering van de EU-gezondheidsministers te beleggen.

- Wat vindt de Raad en de Europese Commissie van deze voorstellen?

- Kan de Commissie mededelen of en zo ja welke maatregelen zij denkt te ondernemen om zo snel mogelijk tot de ontwikkelingen van een betrouwbare test voor het SARS virus te komen?