Schippers laat zorgkosten extra oplopen

De kosten van de zorg lopen in hoog tempo op. Dat komt vooral doordat dit kabinet niet durft te hervormen, zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman vandaag bij de behandeling van de Volksgezondheidsbegroting. Voortman toont aan dat het beleid van minister Edith Schippers en Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten leidt tot minimaal 600 miljoen tot 1,2 miljard extra kosten. Grootste misrekening: het PGB. GroenLinks stelt voor om de zorg goedkoper te maken door patiënten meer eigen regie te geven, de zorg te ontschotten en hoge inkomens meer te laten bijdragen.

Voortman: “Voor een beschaafd land moet je een menselijke, goede en betaalbare zorg realiseren. Elke begroting dat dit kabinet niet hervormt stijgen de zorgkosten verder. De minister is ‘penny wise, pound foolish.’ Ze heeft geen grip op de kosten en laat die maar doorstijgen.”

Door de bezuinigingen op de huisartsenzorg stijgen de zorgkosten elders met ruim 100 miljoen euro. De bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg leiden tot 300 miljoen extra kostenstijging. Doordat het kabinet stopt met beleid om mensen te laten stoppen met roken gaan de zorgkosten met ruim 100 miljoen omhoog.

Maar de grote misrekening van het kabinet blijft de bezuiniging op het PGB. Hiervan wordt sowieso al 300 miljoen niet gehaald, en als het kabinet mensen hun recht op dezelfde zorg garandeert verdwijnt ook de overige 600 miljoen nog uit de boeken.

Voortman: “Ik neem het de minister kwalijk dat ze weigert de zorg te hervormen. GroenLinks heeft 3 principes voor een betere, betaalbaarder en menselijker zorg. Maak mensen de baas over hun eigen zorg, durf over de grenzen van de bestaande zorginstellingen heen te kijken en maak de zorg inkomensafhankelijker.”