Een voorstel van GroenLinks en Christenunie om op 6000 scholen in Nederland zonnepanelen te leggen heeft vandaag een meerderheid behaald in de Tweede Kamer. 

Het voorstel roept de regering op om Stichting Schooldakrevolutie actief te ondersteunen. Deze stichting wil het mogelijk maken dat scholen zonder eigen investering hun dak volleggen met zonnepanelen zodat alle kinderen in Nederland kunnen leren op zonnestroom. Ook worden er energiebesparende maatregelen genomen. Dit zorgt niet alleen voor duurzame energie, maar is ook nog eens heel leerzaam. Bovendien levert het de scholen honderden euro’s per jaar op. De stichting heeft hiervoor al 100 miljoen euro aangetrokken. Oppositiepartij GroenLinks en coalitiepartij ChristenUnie slaan op dit punt graag de handen ineen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee: ‘De energietransitie is een grote opgave die vereist dat we over de grenzen van oppositie en coalitie heen kijken. Met dit plan dragen wij er aan bij dat 6000 scholen straks hun eigen energie opwekken én hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst’.

 

Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie: ‘Er is nog enorm veel ruimte op onze daken voor zonnepanelen, die nu nog niet benut wordt. Ik ben daarom erg enthousiast over dit initiatief dat er voor zorgt dat er op 6.000 scholen zonnepanelen komen. We zullen met elkaar onze energievoorziening moeten verduurzamen. En wat is er dan mooier dan dat de kinderen op onze scholen, de volgende generatie, hierin voorop gaan.’

 

Nederland telt ongeveer 7500 lagere en middelbare scholen met honderdduizenden leerlingen. Naar schatting hebben al 1000 scholen zonnepanelen en zijn zo’n 500 daken ongeschikt. Stichting Schooldakrevolutie streeft ernaar dat alle 6000 geschikte scholen van zonnepanelen worden voorzien – en dat energiekosten die daarmee worden uitgespaard naar lesprogramma’s en verduurzaming van schoolgebouwen gaan.