Het Agrarisch Dagblad meldde dat de vermoedelijke nieuwe regering CDA-VVD-LPF de mestnormen niet wil aanscherpen, waardoor grondwatervervuiling niet geremd wordt en de Europees vastgestelde maximale nitraatuitstoot overschreden. "Schoon water en vruchtbare grond zou ook een doel van de nieuwe regering moeten zijn. Om dat te bereiken moet de mestuitstoot omlaag", aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

Desnoods een strafkorting als Nederland zich niet aan de mestnorm houdt

Ook Nederland moet verzuring bodem en grondwater tegengaan

letterlijke tekst vraag

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de zittende Nederlandse regering geadviseerd de mestnormen aan te scherpen om vervuiling van het grondwater en de onstuimige algengroei in het oppervlaktewater tegen te gaan en aan de geldende EU-norm te voldoen. Als het mest beleid niet wordt aangescherpt sluit het RIVM ingrijpen uit Brussel niet uit.

Opschorten plattelandssubsidie

Eind mei 2002 heeft milieucommissaris Wallström de regering van België laten weten dat zij 200 miljoen Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling inhoudt of opschort als het mestbeleid in Vlaanderen niet voldoet aan de EU-nitraatrichtlijn. De Roo, tevens vice-voorzitter milieucommissie van het Europees Parlement, heeft de Europese Commissie gevraagd om ook de Europese subsidiegelden voor de Nederlandse intensieve veehouderij in de reserve totdat duidelijk is dat de nitraatnorm gehaald gaat worden. De Roo: "Gelijke monniken, gelijke kappen. Grondwatervervuiling en de allesverstikkende algendbloei is een serieus probleem, dat middels de nitraatrichtlijn is aangepakt. De Europese Commissie is tot nu toe heel duidelijk geweest over de implementatie en uitvoering van deze richtlijn. Ook Nederland heeft zich te houden aan afspraken die, nota bene onder Nederlands voorzitterschap in 1991, op Europees niveau zijn gemaakt."

De Europese Commissie moet binnen 6 weken op deze vraag reageren.



Schriftelijke parlementaire vraag

Datum: 13 juni 2002

Indiener(s): Alexander de Roo, (GroenLinks) Nederland

Betreft: Mestbeleid in Nederland

Tekst:

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de Nederlandse regering geadviseerd om in 2003 de normen voor het opbrengen van stikstof op landbouwgronden aan te scherpen en het areaal droge zandgronden met extra scherpe stikstofnormen fors te vergroten. Als Nederland dat niet doet, wordt in 2003 de EU-nitraatrichtlijn (91/676/EEG) overschreden.

Op 31 mei 2002 heeft de demissionaire regering besloten geen besluit te nemen over het mestbeleid in 2003. De nieuwe regering - zeer waarschijnlijk bestaande uit CDA, VVD en LPF - zal een knoop moeten doorhakken. Het Agrarisch Dagblad van 31 mei meldt dat de nieuwe regeringscoalitie van CDA/VVD/LPF de mestnormen voor 2003 ten opzichte van 2002 niet wil aanscherpen.

De Europese Commissie is tot nu toe heel scherp en duidelijk geweest over de implementatie van de Nitraat Richtlijn. Eind mei 2002 heeft milieucommissaris Wallström aan de regering van België laten weten dat zij 200 miljoen Euro subsidie voor plattelandsontwikkeling wil inhouden of opschorten als het mestbeleid in Vlaanderen niet voldoet aan de EU-richtlijn.

Is de Europese Commissie bereid om - naar analogie van haar opstelling ten opzichte van België - subsidiegelden voor de Nederlandse intensieve veehouderij in de reserve te zetten totdat het Nederlandse beleid van de nieuwe regering voor 2003 aan de EU-norm voor het nitraatbeleid voldoet?