Naar aanleiding van het Nederlandse 'Rapport Koning' over het Europees Sociaal Fonds (ESF), dat eind augustus in Nederland is gepresenteerd, vraagt GroenLinks Europarlementariër Theo Bouwman aan de Europese Commissie of problemen, zoals die zich momenteel in Nederland openbaren, ook elders in Europa voorkomen.

De integrale tekst van de schriftelijke vraag van Bouwman aan de Europese Commissie:

Vraag betreft:

De interpretatie van de regels aangaande het Europees Sociaal Fonds in de lidstaten van de EU en onderzoek door de Commissie naar de uitvoering van ESF-projecten in de lidstaten.

Schriftelijke vraag:

Onlangs is in Nederland het 'Rapport onderzoek subsidies Europees Sociaal Fonds, programmaperiode 1994-1999' verschenen (Mr. H.E. Koning, 27-08-01). Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

1. Deelt de Commissie de bevinding van dit rapport dat:

De geconstateerde onregelmatigheden in verreweg de meeste gevallen voorstelbare, onopzettelijke misverstanden betroffen, over de - soms complexe en naar Nederlandse maatstaven niet altijd voor de hand liggende - regels van de Commissie, dan wel reële meningsverschillen met de Commissie over de interpretatie van ESF-regels.

2. Is er in de periode van 1991 tot op heden sprake geweest van dergelijke misverstanden en meningsverschillen over de interpretatie van de ESF-regels tussen de Commissie en andere lidstaten van de EU dan Nederland? Zo ja kan de Commissie aangeven: a) welke lidstaten dit betreft b) in welke lidstaten dit geleid heeft tot maatregelen en/of financiële claims van de Commissie, c) wat de aard en de omvang van deze maatregelen en/of claims was en hoe de betreffende zaken zijn afgerond?

3. Heeft de Commissie in de periode 1991 tot heden, onderzoek laten verrichten in andere lidstaten dan Nederland, naar besteding van ESF-gelden, naar aanleiding van vermeende onregelmatigheden, vermoedde - of geconstateerde fraude met ESF-gelden of om andere redenen? Zo ja, kan de Commissie een uitputtend overzicht geven van (per zaak): a) in welke lidstaten onderzoek is verricht, b) wat de aanleiding daartoe was, c) of het anti-fraude bureau OLAF bij het onderzoek is ingeschakeld d) wat de resultaten waren van het onderzoek, e) tot welke conclusies en of financiële claims het onderzoek heeft geleid, f) of, en zo ja, op welke wijze de betreffende zaken zijn afgesloten?

Indiener:

T. Bouwman, les Verts/ALE (GroenLinks) Nederland