GroenLinks vindt dat Nederland meer hulp, in de vorm van helikopters en rubberboten, moet sturen naar Mozambique. De regering in dat land heeft wederom een dringend beroep gedaan op de internationale gemeenschap. De Nederlandse regering dinet hier actiever op te reageren.

1. Welke bijdrage, in zowel materiële als immateriële zin, levert de Nederlandse regering aan het ledigen van de nood in Mozambique?

2. Heeft u nog nieuwe plannen voor het verlenen van noodhulp aan dit zwaar getroffen land?

3. Hoeveel helikopters kan de overheid in Mozambique huren met het geld dat de Nederlandse regering ter beschikking heeft gesteld en hoe verhoudt zich dat tot de totaal ter beschikking staande helikopters aldaar?

4. Is het niet alsnog raadzaam om Nederlandse helikopters over te brengen naar Mozambique en daar in te zetten, gelet op het feit dat het water voorlopig nog zal blijven stijgen door de hevige regenval in de buurlanden?

5. Hoe beoordeelt u de eventuele inzet van al dan niet militaire Nederlandse rubberboten voor reddingsacties in Mozambique?

6. Bent u bereid om, vergelijkbaar met de Nederlandse inzet van boten in de door de orkaan Mitch getroffen landen, op korte termijn over te gaan tot de inzet van Nederlandse rubberboten in Mozambique?