Turkije is pas welkom als ze aan alle EU-voorwaarden voldoen, maar GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vindt dat de houding van het Europarlement op veel punten niet objectief en oneerlijk richting de kandidatuur van Turkije. De buitenlandcommissie van het Europees Parlement stemde donderdag over een nieuw voortgangsrapport over de EU-toetreding van Turkije. Sargentini benadrukt dat Turkije als democratie een voorbeeld is voor veel landen in het Midden-Oosten. Juist daarom is het belangrijk dat Turkije een eerlijke kans krijgt in de onderhandelingen.

Andere voorwaarden voor Turkije

Sargentini vindt het vreemd om te zien dat alle verwijzingen naar objectiviteit in het toetredingsproces zijn weggestemd: “Ik zie dat er aan Turkije meer voorwaarden gesteld worden dan aan andere kandidaat-lidstaten. Zelfs voorwaarden waar de huidige EU-lidstaten niet aan voldoen.”

Turkije moet aan alle voorwaarden voldoen

Sargentini geeft aan dat Turkije op de juiste weg is en dat de Europese Unie de resterende onderhandelingshoofdstukken moet openen, maar ze stelt dat er nog veel moet gebeuren voordat Turkije kan toetreden. Turkije moet bijvoorbeeld nog veel doen om de rechten van minderheden echt goed te beschermen. Het hervormingspakket van de grondwet was een goede eerste stap, maar er moet een volledig nieuwe grondwet komen.

Over een paar maanden zijn er parlementsverkiezingen in Turkije. De regeringspartij zal bij winst zich gesterkt voelen om hervormingen door te voeren. “De Turkse premier Erdogan zal dan moeten bewijzen tegenover de Europese Unie en de rest van de wereld dat Turkije echt een voorbeeld kan zijn voor landen zoals Tunesië en Egypte,” aldus Sargentini.

Geloofwaardigheidsprobleem van Europa

Sargentini geeft aan dat de manier waarop de Europese Unie omgaat met Turkije ook van cruciaal belang is voor de politieke situatie in Tunesië en Egypte: “We hebben als Europese Unie een geloofwaardigheidsprobleem. We prediken namelijk vrijheid, gelijkheid en democratie, maar hebben wel decennialang dictators zoals Ben Ali en Mubarak gesteund.”

Turkije als voorbeeld

Europa en de Verenigde Staten stellen nu Turkije als voorbeeld voor de Tunesiërs en de Egyptenaren, omdat het een goed voorbeeld is van een democratie in een land met een islamitische bevolking. Sargentini: “Maar we verliezen wel onze geloofwaardigheid als we dan de kandidatuur van Turkije opeens anders behandelen dan normaal. Alleen al de perceptie dat een 'moslimland' anders wordt behandeld, is voer voor extremisten in Tunesië en Egypte, die niets van democratie, Europa of de Verenigde Staten moeten hebben.”

Europese belangen bij toetreding

Sargentini vindt het jammer dat in de discussie over Turkije het belang voor de Europese Unie vaak ontbreekt. De Turkse economie is nu al één van de grootste in de wereld en zelfs de sterkst groeiende in Europa. Daarnaast fungeert Turkije als een brug voor de opkomende economieën in Azië. En de rol van Turkije op het geopolitiek speelveld wordt alsmaar groter, onder meer in het Midden-Oosten.

Turkse EU-moeheid

Europa moet uitkijken voor EU-moeheid in Turkije, aldus Sargentini. De Turkse minister van Europese Zaken zei onlangs dat Turkije niet zal “smeken” om toetreding tot de Europese Unie en dat niet Turkije, maar de Europese Unie spijt zal krijgen als de toetreding niet doorgaat. “Dat zijn wellicht sterke woorden van deze minister, maar het geeft in feite de EU-moeheid van de Turken weer,” concludeert Sargentini.