Sluit asbestbedrijven die de fout in gaan

GroenLinks wil asbestbedrijven die drie keer de fout in gaan, sluiten. Vandaag trekken de brancheverenigingen VOAM en VVTB vandaag in het Algemeen Dagblad aan de bel overd het toezicht in de sector. Ze doen hun uitspraken mede naar aanleiding van de evacuaties in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Kandidaat Tweede Kamerlid Niels van den Berge: “Ik ben blij met dit pleidooi van de sector zelf. GroenLinks pleit al langer voor streng en onafhankelijk toezicht op de asbestsector. Er zijn nogal wat cowboys op de markt actief. Zij lappen de regels aan hun laars en gokken met de gezondheid van mensen. Dat is onverantwoord. Het kankerverwekkende asbest moet veilig uit huizen verwijderd worden. Onze gezondheid heeft absolute prioriteit.”

Onlangs deed de Arbeidsinspectie onderzoek bij vijftig asbestbedrijven die eerder al de fout in gingen. De resultaten zijn schokkend. Slechts twee van hen voldoen nu wel aan de regels, de overige achtenveertig bedrijven lappen de regels nog steeds aan hun laars. De Vereniging voor Onderzoek naar Asbest en Milieubedreigende stoffen (VOAM) en de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen (VVTB) pleiten voor een vergunningenstelsel met een toezichthouder.

“Een goed plan. Het is belangrijk dat we stoppen met het pappen en nathouden. De problemen in de asbestsector zijn niet van gisteren. Als we de cowboys van de markt willen weren dan moeten we strikt handhaven. Bij de eerste overtreding een fikse boete. Bij de tweede een dubbele boete. Bij de derde overtreding trekken we de vergunning in. Dat is hard, maar niet meer dan terecht voor bedrijven die de gezondheid van mensen op het spel zetten”, aldus Van den Berge.