Vorige week trok president Trump van de Verenigde Staten zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. De wereld reageerde ontsteld. Onmiddellijk nadat het nieuws bekend werd, kwamen talloze Amerikaanse steden en staten in opstand tegen het besluit. GroenLinks vindt dat deze staten en steden door de EU ondersteund moeten worden in hun ambitie om zich wél aan de klimaatafspraken van Parijs te houden. Daarom roepen wij staatssecretaris Dijksma op om zogenaamde Paris Climate Partnerships met hen te sluiten.

Op de website www.wearestillin.com is een, nog steeds groeiende, lijst van steden en staten te vinden die zich blijvend committeren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen afgesproken in  Parijs. Sommige staten gingen nog verder. Zo sloot Californië zelfs een klimaatpact met China. GroenLinks vindt dat de EU dit voorbeeld moet volgen en soortgelijke deals moet sluiten met Amerikaanse steden en staten die dat willen.

Suzanne Kröger: “We hebben Trump niet nodig om de toekomst van onze planeet veilig te stellen. Ook zonder hem kunnen we klimaatverandering de kop indrukken. Het aantal steden en staten die zich tegen de  beslissing van Trump keren, laat dit zien. Zij verdienen maximale steun en support vanuit de EU. Staatssecretaris Dijksma moet daarom voorop lopen om Paris Climate Partnerships tussen de EU en Amerikaanse steden en staten te sluiten. De Verenigde Staten mogen dan niet meer meedoen met het klimaatakkoord, veel Amerikanen doen dat wel.”