Onwenselijk. Zo kwalificeert Kamerlid Naïma Azough de voorgenomen sluiting van alle coffeeshops in Bergen op Zoom, Roosendaal en Terneuzen. De steden willen de coffeeshops sluiten omdat Belgische en Franse drugstoeristen te veel overlast veroorzaken.

GroenLinks vreest dat de sluiting van de coffeeshops de straathandel in de hand werkt en dat daarmee de overlast juist toeneemt. Ook is ze bang dat met de illegale handel de grenzen tussen soft- en harddrugs verder vervagen. Beter is het om te kijken naar het beleid van burgemeester Leers van Maastricht.

Naïma Azough wil opheldering van de minister over de voorgenomen sluiting van de coffeeshops. Ze constateert dat de burgemeesters het gedoogbeleid feitelijk terugdraaien en wil weten of dit zo maar kan. Ook wil ze weten of de burgemeesters eigenhandig mogen besluiten dat mensen nog maar 2 gram softdrugs op zak mogen hebben, terwijl de landelijke richtlijn zegt dat mensen vijf gram softdrugs bij zich mogen hebben.

Tot slot vraagt Azough zich af of de landelijke overheid niet meer moet doen om de overlast van drugstoerisme te reguleren. Ze vraagt daarom aan de minister om een onderzoek te doen naar effecten die legalisatie van de softdrugs zou hebben op de overlast in grenssteden.

Lees hier de vragen van Naïma Azough.

Reageer op het forum.