NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft bevestigd dat hij bereid is vragen te beantwoorden van de commissie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar de onthullingen over massasurveillance door inlichtingendiensten. Snowden zal de vragen op zijn minst schriftelijk, mogelijk ook via video beantwoorden. De Groenen in het Europees Parlement verwelkomen de bevestiging en verwachen dat het Europees Parlement direct voorbereidingen treffen om de getuigenis van Snowden mogelijk te maken.

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks is blij met de bevestiging: “Dat Snowden bereid is de vragen van het Europees Parlement te beantwoorden, is een belangrijke en goede stap vooruit. Ieder onderzoek naar de staat van de surveillancemaatschappij zou onvolledig zijn zonder de inzichten van de meest cruciale getuige.”

De Europese Groenen doen een klemmend beroep op de christendemocratische Europarlementariërs Parlementariërs die tot nu toe de getuigenis van Snowden tegengehielden om hun verzet te laten varen. Sargentini zal als coördinator van de Justitiecommissie vragen om een bijzondere vergadering bijeen te roepen van de onderzoekscommissie, voordat de finale stemming over het onderzoeksrapport plaatsvindt, zodat de antwoorden van Snowden kunnen worden meegenomen.

“Het is duidelijk dat Snowden alleen een zinvolle en complete getuigenis kan afleggen als hij de garanties krijgt op een veilig verblijf in Europa voor een tweede, diepgravender gesprek”, zegt Sargentini. Volgende week stemt de Justitiecommissie over een voorstel van de Groenen die de Europese lidstaten oproepet om politiek asiel te verlenen aan Snowden.