De roep om een sociale dimensie nú te verankeren in de blauwdruk van de toekomst van Europa wordt steeds luider. Een paar weken geleden stelden een aantal europarlementariërs, onder leiding van GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman, in Brussel een manifest op waarin zij opriepen tot opname van sociaal beleid in de Europese grondwet. Vandaag boden de Nederlandse vakbonden FNV en CNV een petitie in Den Haag aan om ook daar de druk op te voeren.

Europa is meer dan markt en munt vindt GroenLinks. Daarom pleit Bouwman, voorzitter van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken, voor serieuze aandacht voor sociaal beleid. "Zeker nu het economisch minder gaat, zie je dat het niet goed gaat met Europees sociaal beleid. Het economisch/financieel beleid voert de boventoon en goede coördinatie van sociale beleid komt niet van de grond.”

Europese grondwet

Ook in de Conventie, die praat over de toekomst van Europa en een Europese grondwet, is het sociaal beleid van de Unie tot nu nauwelijks onderwerp van gesprek geweest, stelt Bouwman. “De inzet van de Nederlandse regering in het debat over Europa is ambitieloos en conservatief. Met de uitbreiding van de Europese Unie voor de deur is verdediging en ontwikkeling van sociale rechten op Europees niveau bittere noodzaak om uitholling van bijvoorbeeld de sociale zekerheidsstelsels te voorkomen. De passiviteit die bijvoorbeeld in de Conventie te zien is, steekt daar schril bij af.” Een aantal europarlementariërs heeft middels een manifest opgeroepen tot een debat over sociaal Europa in de Conventie-vergadering. (zie nieuwsbericht 17 oktober 2002)

Petitie vakbonden

De petitie van FNV, CNV en enkele tientallen Nederlandse sociale en maatschappelijke organisaties, die dinsdagmiddag 5 november in Den Haag is aangeboden, komt juist op tijd om de Nederlandse conventieleden op te roepen tot een actievere bijdrage ter ondersteuning van een sociaal Europa. Donderdag 7 november debatteert de Conventie namelijk in Brussel. Ook in andere EU lidstaten vinden vergelijkbare acties plaats. Bouwman is blij met de petitie: “Op deze manier moet de druk op de Conventie om meer aandacht aan sociaal Europa te besteden opgebouwd worden en moet ook voorzitter Giscard d'Estaing overtuigd worden dat de sociale component verankerd dient te worden in de nieuwe Europese grondwet.”