De roep om een sociale dimensie in de nieuw te schrijven grondwet van Europa krijgt steeds meer gehoor. Donderdag 6 februari besprak de Europese Conventie het rapport van de werkgroep sociaal beleid en reageerde gematigd positief. “Zonder deze werkgroep”, aldus GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman, “was sociaal beleid in de conventie niet of nauwelijks aan de orde geweest.”

De werkgroep sociaal beleid is mede door Bouwman tot stand gekomen. De werkgroep pleit voor het duidelijk formuleren van de sociale doelen en waarden van Europa in de grondwet.

Draagvlak
De reactie tijdens de bijeenkomst van de Europese Conventie van donderdag 6 februari op het zorgvuldig geformuleerde compromis van de werkgroep was gematigd positief. Bouwman is blij dat de werkgroep sociaal beleid enkele ambities wist te formuleren waar een breed draagvlak binnen de Conventie voor bleek te bestaan. Dat draagvlak is noodzakelijk aangezien de Europese Conventie op basis van consensus een gezamenlijke tekst zal opstellen. Bouwman: “In eerste instantie was er helemaal geen aandacht voor sociaal beleid binnen de Europese Conventie. Nu heeft ‘sociaal’ gelukkig weer wat terrein gewonnen in het toekomstdebat van Europa. Dat is een eerste winstpunt.”

Wetgeving
Minder zeker is of de wetgevende bevoegdheden van de Europese Unie op sociaal terrein worden uitgebreid. De meningen daarover zijn sterk verdeeld. “Maar”, zo pleit Bouwman hoopvol, “het is nog geen gelopen race. We zullen ons stevig inzetten om mensen te overtuigen van de noodzaak om ook op sociaal gebied samen te werken in Europa.”

Achtergrond
Tijdens de Top van Laken (december 2001) is besloten een Europese Conventie in te stellen, ter voorbereiding van een nieuw te vormen Europese grondwet. Onder leiding van de Fransman Giscard d'Estaing discussiëren tientallen conventieleden, voortkomend uit nationale parlementen en regeringen, het Europees Parlement en de Europese Commissie, een jaar lang over de toekomst van de EU. De sociale partners hebben een adviserende stem. Voor de zomer moet de Europese Conventie met een tekst komen die als basis dient voor een nieuw Europees Verdrag.