Het CDA wil allochtonen en vrouwen vaker keuren voor de WAO. Groenlinks vindt dat je daarmee de echte problemen niet oplost. Opnieuw laat het CDA kwetsbare groepen de prijs betalen.


Natuurlijk moet voorkomen worden dat mensen onnodig in de WAO belanden. Daarvoor is een adequate keuring voor iedereen noodzakelijk en niet alleen voor bepaalde groepen. De keuringen moeten worden verbeterd, niet vermenigvuldigd.

Groenlinks kiest voor preventie en het verbeteren van arbeidsomstandigheden en bedrijfscultuur. Dáár ligt de werkelijke oorzaak van de problemen. Bovendien moet er gekozen worden voor goede oplossingen om arbeid en zorg te combineren. Vrouwen en allochtonen werken vaak onder slechte werkomstandigheden: bijvoorbeeld in de schoonmaak en in de zorg. Als bepaalde groepen vaker in de WAO komen, moet je daar iets aan doen. Maar niet door ze mechanisch nog een keer te keuren. Daarmee jaag je mensen op, zonder dat je ze nieuwe perspectieven biedt.

Grote vraag blijft ook hoe het CDA het onderscheid bij de keuring wil vormgeven. GroenLinks vreest voor keuring op sekse en kleuring.

Het lijkt erop dat het CDA kiest voor de eenzijdige strengere keuring voor bepaalde groepen. Het CDA kiest niet voor een goede keuring voor iedereen en het aanpakken van de echte problemen. Dit is de zoveelste aanval van het CDA op een sociaal en solidair beleid. Een sociale herkeuring van het CDA lijkt dan ook noodzakelijker dan dit onzinnige voorstel.

Ineke van Gent