SOCIALE MEERDERHEID

GroenLinks wil zo snel mogelijk van start met een hersteloperatie van de verzorgingsstaat. Met een sociale meerderheid in de Tweede Kamer, kan hiermee de komende twee maanden tot de verkiezingen alvast een begin worden gemaakt.

Jesse Klaver: “Het kabinet is afgetreden, maar de Tweede Kamer is niet demissionair. De Tweede Kamer moet de fouten die zij de afgelopen jaren heeft gemaakt rechtzetten. Zodat er zo snel mogelijk een begin wordt gemaakt met het herstel van de verzorgingsstaat.”

ZORGSALARISSEN

Na een maandenlange strijd voor een betere beloning voor zorgpersoneel, werd dinsdag eindelijk een motie aangenomen die het kabinet vraagt een plan op te stellen voor het verbeteren van het salaris van zorgmedewerkers.

Jesse Klaver: “Dit is echt een doorbraak. Al maandenlang werken de mensen in de zorg het snot voor de ogen in deze crisis. Eindelijk krijgen zij nu steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.”

Daarnaast werd een motie van Klaver aangenomen om snel het aantal crisisplaatsen op de GGZ uit te breiden.

Jesse Klaver: "De mentale gevolgen van de coronacrisis zijn groot. Nu er tekorten zijn aan plekken in de GGZ en de jeugd-GGZ, kan een extra crisisplek in sommige gevallen net zo levensreddend zijn als een extra IC-bed."

PARTICIPATIEWET AANPASSEN

GroenLinks ziet hierna een grote kans voor de sociale meerderheid om de participatiewet te verbouwen en socialer te maken. Een herziening van die wet staat gepland om op 8 februari door de Tweede Kamer besproken te worden. Dat moment willen we aangrijpen om mensen met een bijstandsuitkering voortaan met vertrouwen te benaderen en niet langer als fraudeurs na te jagen. De sociale meerderheid kan regelen dat gemeentes niet langer verplicht zijn boetes op te leggen bij vergissingen, dat mensen in de bijstand een klein bedrag mogen krijgen zonder dat dit wordt ingehouden op hun uitkering en dat de kostendelersnorm wordt afgeschaft.

Jesse Klaver: “Jarenlang heeft de VVD een veto uitgesproken op iedere vorm van sociaal beleid. Nu het kabinet is gevallen, kunnen ook coalitiepartijen hun geweten weer volgen en is er een sociale meerderheid in de Tweede Kamer om de verzorgingsstaat weer op te gaan bouwen.”

Afbeelding van 2 mensen bij het GroenLinks congres in 2019

Sta jij achter ons?

Kom in actie en sluit je aan bij onze beweging. Door jouw steun als lid van GroenLinks werken we samen aan het herstel van de verzorgingsstaat en bestrijden we de klimaatcrisis.

Als lid van onze beweging:

  • steun je onze partij met jouw bijdrage voor nog meer impact;
  • beslis jij mee over de koers van GroenLinks;
  • ontvang je regelmatig onze nieuwsbrief;
  • ontvang je uitnodigingen voor exclusieve events.