De Justitiecommissie van het Europees Parlement stemde woensdag over de voorstellen van eurocommissaris Neelie Kroes over hervorming van de telecommarkt in de Europese Unie. De commissie stemde vóór een strikte bescherming van de netneutraliteit. Dat is essentieel voor een vrij en open internet, stelt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks.

Sargentini: “Het principe van netneutraliteit is de belangrijkste garantie voor vrijheid van meningsuiting en voor innovatie op internet. Daarom is het goed dat een grote meerderheid van de Justitiecommissie kiest voor échte netneutraliteit, en niet de nepneutraliteit van Neelie Kroes.”

Het rapport van de Justitiecommissie geeft een belangrijk signaal aan de leidende Telecomcommissie (ITRE) om ook te kiezen voor bescherming van de netneutraliteit. Na een reeks eerdere uitspraken van het Europarlement voor de bescherming van netneutraliteit, wordt het nu menens, volgens Sargentini: “Eerdere uitspraken waren duidelijk, maar niet bindend. Nu hebben we het voor het eerst over wetgeving die in de hele EU gaat gelden. Het komt er nu op aan de regels echt goed te schrijven. Daardoor wordt ook de Nederlandse netneutraliteit beter beschermd."

Van een aantal strijdpunten is de uitkomst ongewis. Zo is het nog onduidelijk of lidstaten het recht krijgen beperkingen van de netneutraliteit in de wet op te nemen. Sargentini pleit daartegen. “Politici willen vaak de goede smaak verdedigen op internet, maar dat leidt steeds tot enorme blunders, zoals pas nog bij het zogenaamd vrijwillige internetfilter voor porno in Groot-Brittannië. Daar werden websites van politici en over seksuele voorlichting geblockt. Ik wil dat alleen rechters de mogelijkheid hebben om beperkingen op te leggen – en alleen als het echt niet anders kan. Maar op dit moment lijken liberalen en socialisten deze achterdeur open te willen laten staan.”