Het stad- en streekvervoer moet in- en uitcheckapparatuur geschikt maken voor blinden en slechtzienden. Dit stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vandaag tijdens een overleg over de OV-chipkaart. Het in- en uitchecken en opladen is op dit moment lastig voor deze doelgroep, terwijl toegankelijkheid cruciaal is om mee te doen in de samenleving. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) moet met de vervoerders om tafel om een einde te maken aan deze situatie.
Blinden en slechtzienden die in het regiovervoer verkeerd of niet uitchecken moeten sinds 1 januari 2013 €1,50 betalen. Voor GroenLinks is uitgangspunt dat deze groep zelfstandig moet kunnen reizen zonder financiële problemen, en wil daarom dat dit bedrag nul wordt. Zolang dat niet is geregeld, moet het sinds 1 januari afgeschafte Viziris-abonnement weer gelden. Hiermee werden blinden en slechtzienden voor een vast bedrag per maand voor niet of foutief uitchecken gecompenseerd.
Van Tongeren:
“Door te zachte piepsignalen in bus en tram kunnen blinden en slechtzienden moeilijk horen of ze goed zijn in- en uitgecheckt. Dan is het onterecht om bij een fout €1,50 in rekening te brengen. Mensen met een visuele beperking zijn aangewezen op het openbaar vervoer. De staatssecretaris moet er bij de regiovervoerders dus op aandringen voor hen geen extra kosten voor verkeerd of niet uitchecken in rekening te brengen.”
GroenLinks is blij dat Mansveld de Tweede Kamer afgelopen dinsdag heeft laten weten te willen ingrijpen bij misstanden bij vervoerders. Het geschikt maken van in- en uitcheckapparatuur voor blinden en slechtzienden lijkt Van Tongeren een goede eerste aanzet. GroenLinks dient een motie in die de staatssecretaris hiertoe oproept.