Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks zondag 17 januari in 66 gemeenten actie gevoerd voor betere woningisolatie. Mariken in Nijmegen, Zefke Mols in Sittard-Geleen en Feintsje van Menaam in Menaldum waren drie van de standbeelden die in deze ijskou lekker warm werden ingepakt. De standbeelden staan daarbij symbool voor alle huurders van de gemeenten die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. In de gemeentes pleit GroenLinks er voor dat ieder jaar 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht', rekent Nijmeegse wethouder Jan van der Meer voor. 'We hebben in Nijmegen uitgerekend dat als we 50.000 woningen energiezuiniger maaken we minstens 300 mensen tien jaar aan het werk kunnen krijgen. Dus het levert ook veel groene banen op.

Groen Werkt
Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken.
Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.
10% per jaar isoleren
GroenLinks wil dat de gemeenten met de woningcorporaties bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen.
GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk. Hierover heeft GroenLinks afgelopen vrijdag vragen gesteld aan het kabinet (verder lezen).

Afdelingen / gemeenten die aan de actie meededen
Aa en Hunze; Almelo; Alphen aan de rijn; Amstelveen; Amsterdam Federatie; Amsterdam Oost; Amsterdam Zuid;  Amsterdam Zuidoost; Amsterdam Nieuw-West; Amsterdam West; Assen; Baarn; Barendrecht; Breda; Boarnsterhim; Culemborg; Capelle a/d Ijssel;  Delft; Den Bosch; Den Haag; Deventer; Dongemond; Dordrecht; Eindhoven; Enschede; Etten-Leur; Gorinchem; Groningen; Hardenberg; Haarlemmermeer; Heemskerk/Uitgeest; Heerlen; Hellevoetsluis; Hoogeveen; Hoogezand-Sappemeer; Huizen; Kampen; Lansingerland; Loppersum-oost; Maastricht; Menaldumadeel; Middelburg; Nijmegen; Ouder-Amstel; Overbetuwe; Pekela; Ridderkerk; Rijswijk; Roermond; Rotterdam; Rotterdam (Noord); Sittard-Geleen; Spijkenisse; Tiel; Tilburg; Tynaarlo; Utrecht-Stad; Veere; Vlagtwedde; Vlissingen; Wageningen; Weert; Zeeuws-Vlaanderen; Vlagtwedde; Zwolle; Zoetermeer;