Donderdagmorgen heeft de Christen Democratische Fractie in het EP geprobeerd op grond van formalistische argumenten de stemming over de anti racisme richtlijn uit te stellen. Kathalijne Buitenweg, de rapporteur die de besluitvorming voorbereidde meent dat de Christen Democratische fractie haar argumenten er met de haren bijsleept.

Verschillende sprekers wensen een onderzoek naar de gang van zaken.

Verslag van het procedure debat van hedenochtend:

uit:

Persbericht van de Voorlichtingsdienst van het Europees Parlement dd. 18 mei 2000:

GELIJKE BEHANDELING VAN PERSONEN ONGEACHT RAS OF ETNISCHE AFSTAMMING

Arie OOSTLANDER (EVP/ED, NL) vindt het verslag-Buitenweg buitengewoon belangrijk, maar vindt de behandeling wel heel snel gaan. Pas deze week is er in de commissie vrijheden van de burger over gestemd en de tijd is te kort geweest om nog grondig aan amendementen voor de stemming in de plenaire vergadering te werken. Tot overmaat van ramp verkeert men nu in strijd met art. 115 van het Reglement, dat bepaalt dat beraadslagingen en stemmingen slechts geopend kunnen worden als de teksten tenminste 24 uur van tevoren in alle talen zijn rondgedeeld. Dat was vanmorgen voor het Frans nog niet het geval en dus stelt Oostlander voor het debat en de stemming uit te stellen naar de volgende plenaire vergadering.

Patrick COX (ELD, IRL) vraagt zich af waarom, gezien de urgentie en delicaatheid van het verslag, de diensten van het Parlement geen prioriteit hebben verleend aan de vertaling. Het Bureau, het plenum en de Conferentie van Voorzitters moeten een gedetailleerd rapport krijgen over de deconfiture van het systeem. Oostlander heeft intussen gelijk dat hij krachtens art. 115 vraagt om uitstel. Maar aangezien alle documenten gistermiddag gereed waren, dan kan met inachtneming van de termijn van 24 uur het debat vanmiddag om 15.00 uur begin en kan om 18.00 uur gestemd worden. Cox acht dat van het grootste belang omdat met het verslag nieuwe wetgeving ter bestrijding van discriminatie wordt ingevoerd.

EP-voorzitter Nicole FONTAINE had begrepen dat de amendementen er vanochtend nog niet allemaal waren, zodat de termijn van 24 uur niet gehaald kan worden.

Kathalijne BUITENWEG (GROENEN/EVA, NL) is erg blij met het voorstel van Cox als een werkzaam compromis. Ze vindt het jammer dat art. 115 wordt aangehaald door de christen-democraten. Ook de laatste vertaling, de Franse, was gistermiddag om twee minuten over één gereed, zodat nu 23,5 uur is verstreken. Misschien is dat laatste half uur echt nodig voor de beraadslagingen, maar volgens Buitenweg is dit er met de haren bijgesleept. Buitenweg wijst tot slot op het grote belang van een behandeling tijdens deze zitting, omdat het EP anders in het geheel geen invloed meer kan uitoefenen op de besluitvorming van de Raad, die op 5 en 6 juni bijeenkomt.

Graham WATSON (ELD, VK) licht als voorzitter van de commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken toe dat in de EP-commissie een uitstekend en voorbeeldig debat is gevoerd. Maandagavond is gestemd en toen waren alle 200 amendementen voor die stemming in alle vertalingen beschikbaar. Watson vraagt om een onderzoek naar de vraag waarom de definitieve tekst, die nauwelijks nog vertaling vergt, tot gistermiddag in het Frans niet beschikbaar was. Een poging tot uitstel van behandeling van het verslag-Buitenweg zou hij een smerige politieke truc vinden voor partijpolitieke voordelen.

OOSTLANDER wil namens zijn fractie vasthouden aan artikel 115. Ook hij vindt het belangrijk dat wordt nagegaan hoe en op welk moment in de vertalingen is voorzien.

Stemming: bij hoofdelijke stemming beslist het EP met 214 stemmen voor, 91 tegen en 7 onthoudingen om 18.00 uur over het verslag-Buitenweg te stemmen.