De Eerste Kamer heeft het voorstel verworpen om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden. GroenLinks wil ook een einde aan onnodig dierenleed en steunt voluit het doel van de wet. Een deel van de fractie vond echter dat de grondwettelijke vrijheid van godsdienst door dit wetsvoorstel teveel werd aangetast.

De indienster van het wetsvoorstel, Marianne Thieme, stond helaas niet genoeg open voor alternatieven, zoals het bedwelmen meteen na een halssnede. Zulke alternatieven hadden de balans tussen twee, voor ons zulke essentiële zaken, dierenwelzijn én godsdienstvrijheid, beter gemaakt.

In een hoofdelijke stemming keerden 51 senatoren zich tegen het voorstel van Tweede Kamerlid Marianne Thieme, het dierenwelzijn bij de slacht wil verbeteren door verdoven voor de slacht verplicht te stellen. VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP vonden dat een verbod op de rituele slacht de vrijheid van godsdienst aantast. GroenLinks stemde verdeeld. “Wij steunen het doel, maar een deel van de fractieleden vindt dit te ver gaan’, was de boodschap van Marijke Vos, die zelf voor stemde, evenals Tof Thissen.

Stemverklaring Marijke Vos:

In de Wet Thieme wordt het initiatief genomen om dierenleed bij rituele slacht te verminderen door bedwelmen vóór de slacht verplicht te stellen.

GroenLinks is het eens met de indienster dat de huidige praktijk van ritueel slachten tot teveel dierenleed leidt. Verbetering is noodzakelijk.

Anderzijds betekent een algeheel verbod op onbedwelmde rituele slacht een vergaande inperking van de vrijheid van godsdienst.

Voor ons staat de afweging tussen die belangen centraal en de vraag of met een minder vergaande maatregel een aanvaardbare oplossing voor het dierenwelzijn kan worden gerealiseerd.

Het convenant, dat de staatssecretaris met religieuze groeperingen en slachterijen heeft gesloten, is wat ons betreft onvoldoende. Het is goed dat hieraan is gewerkt - een eerste stap, maar niet genoeg, onvoldoende. Verdergaande regelgeving blijft absoluut noodzakelijk, al leidt dat tot beperking van de godsdienstvrijheid. Het gaat om de balans.

De initiatiefneemster heeft aangeboden via een novelle tegemoet te komen aan een aantal bezwaren. GroenLinks heeft hier positief op gereageerd.

Wij hadden graag die mogelijkheid geboden en benut.

Ook constateren wij dat mevrouw Thieme erg weinig ruimte heeft willen maken voor alternatieve methoden, zoals bedwelming direct na de halssnede. waarmee grote winst voor dierenwelzijn kan worden geboden.

Dit leidt tot de volgende afweging: een deel van de fractie zal de wet steunen en een ander deel acht het doel van groot belang maar is van mening dat dit doel om meteen minder vergaande maatregelen beperkt kan worden, en stemt tegen.