Binnen het Europees Parlement en door de Europese Commissie is positief gereageerd op het compromisvoorstel van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk om het parlement tot het laatst toe zeggenschap over Roemeense toetreding te geven. Eurocommissaris Rehn van uitbreiding heeft de steun van de Commissie vanmiddag in de buitenlandcommissie van het Europees Parlement bevestigd.

Het Europees Parlement zal op woensdag 13 april in Straatsburg instemmen met het voorstel dat Lagendijk namens de groene fractie heeft gedaan. Deze verplicht de Commissie om het Europees Parlement regelmatig op de hoogte te houden van de Roemeense vorderingen en verplicht de Commissie en de Raad het parlement volledig te betrekken bij de besluitvorming over eventueel uitstel van Roemeense toetreding.

Unaniem
Oorspronkelijk zou het Europees Parlement niets meer over het toetredingsproces te zeggen hebben gehad als het op 13 april voor Roemeense toetreding had gestemd. Als het land de komende jaren dan niet de gewenste hervormingen door zou voeren, zouden de lidstaten de toetreding slechts per unaniem besluit kunnen blokkeren. Alleen als Roemenië te weinig vorderingen boekte op het gebied van een aantal nauw omschreven terreinen waaronder corruptiebestrijding, konden de lidstaten ook bij meerderheid de toetreding uitstellen.

Lagendijk is altijd kritisch geweest over de vorderingen in Roemenië om voor toetreding in aanmerking te komen. In december diende hij namens de groene fractie een amendement in waarin hij opriep de toetredingsonderhandelingen nog niet af te sluiten. Volgens hem waren verdere inspanningen op het gebied van persvrijheid en onafhankelijke werking van de rechterlijke macht noodzakelijk. Daarnaast vroeg hij om maatregelen tegen corruptie, mishandelingen op politiebureau’s en misstanden in psychiatrische instellingen.

Kritisch
Tijdens een bezoek aan Roemenië in de eerste week van maart is hij overtuigd geraakt van de goede intenties van de nieuwe Roemeense regering. "Maar er is nog veel werk aan de winkel. De beste manier om vooruitgang te boeken is deze regering kritisch te steunen bij het hervormingsproces. Het is daarom een goede zaak dat het Europees Parlement een vinger aan de pols houdt en in uiterste nood op de rem kan gaan staan", aldus Lagendijk.