Europa moet een actieve rol spelen in de onderhandelingen over de toekomst van Kosovo en Servië-Montenegro. Vorig jaar pleitte GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk hier al voor, maar vond toen geen gehoor. Nu wel. Donderdag 20 november steunde het Europees Parlement zijn voorstel voor een actieve rol van de EU op de Balkan.

Kosovo
Lagendijk stelt voor dat er een routekaart en een tijdschema komen om binnen twee jaar duidelijkheid te krijgen over de status van Kosovo. "De discussie over de uiteindelijke status van Kosovo is totnogtoe een taboe. De internationale gemeenschap is huiverig om het thema aan te snijden. Na de verdrijving van duizenden Albanezen tijdens de oorlog zijn de afgelopen tijd vooral Serviërs slachtoffer geworden van discriminatie. Beide uitersten, een onafhankelijk Kosovo of Kosovo als onderdeel binnen Servië, kunnen als beloning worden opgevat van etnische zuivering", aldus Lagendijk.

Lange baan
Het op de lange baan schuiven van de discussie over de status van Kosovo heeft echter ook negatieve gevolgen. Investeerders zijn bang om geld te steken in een gebied, als ze niet weten wat er de komende jaren mee gaat gebeuren. De helft van de Kosovaren is werkloos en de sociale onrust zal alleen maar toenemen als de economie niet aantrekt. "Veel problemen kunnen niet worden aangepakt, omdat de bevoegdheden niet duidelijk zijn en veel parallelle structuren bestaan", meent Lagendijk "Dat zijn allemaal redenen om het onderwerp toch uit de taboesfeer te halen en een dialoog te forceren."

Servië-Montenegro
De Europese Unie heeft in het verleden druk uitgeoefend om Servië en Montenegro bij elkaar te houden. De twee voormalige deelrepublieken van Joegoslavië zullen de komende twee jaar een unie vormen en hun onderlinge verhouding daarna opnieuw bepalen. Als de tegenzin in beide delen aanhoudt, moet de EU niet langer aandringen op een gezamenlijke staat, maar wel hulp bieden bij het vinden van een duurzame oplossing, aldus het rapport Lagendijk waar het Europees Parlement donderdag 20 november mee instemde.

Bijdrage Joost Lagendijk (GroenLinks) op 19 november 2003 in het Europees Parlement bij het debat over Europa's toekomstige relatie met de Balkan

de tekst was nog niet beschikbaar, volgt later