Steun voor voorstel GroenLinks om belastingontwijking door multinationals aan te pakken

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor de stevige aanpak belastingontwijking door multinationals met behulp van Nederlandse fiscale constructies. De Kamer steunde een motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver om een actieplan op te stellen om stap voor stap een einde te maken aan Nederland als belastingparadijs voor multinationals.

Jesse Klaver:

“Dit is een overwinning voor alle burgers die met een diepe crisis te maken hebben terwijl de grote multinationals op listige manieren aan hun belastingplicht weten te ontkomen. Nederland helpt de grootste en machtigste bedrijven ter wereld om belasting te ontlopen. Ik ben heel blij dat na jaren duwen en trekken we nu een einde gaan maken aan deze oneerlijke voordelen voor multinationals.”

 

De motie die uitsprak dat Nederland een "belastingparadijs" is en te weinig belasting heft op bedrijven die hier niets doen, maar alleen hun geld langs sluizen, kreeg geen steun van de Partij van de Arbeid. Dat is opmerkelijk, omdat PvdA-leider Diederik Samsom in het televisieprogramma Nova College Tour letterlijk deze woorden uitsprak.