Steunbetuigingen uit alle hoeken voor Hirak-leider Nasser Zefzafi

We blijven aandacht vragen voor de positie van Nasser Zefzafi, de Marokkaanse protestleider van de Hirak-beweging in het Rif-gebied.´ Dat zei GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini vandaag tegen zijn ouders. Zij spreken deze week met tal van Europarlementariërs over de positie van hun zoon die een van de drie genomineerden was voor de Sacharovprijs.

Ook in de gevangenis is doorgedrongen dat Nasser Zefzafi was voorgedragen voor de Europese mensenrechtenprijs en dat heeft Nasser veel goed gedaan, zei zijn vader. Het Marokkaanse regime heeft hem veroordeeld tot twintig jaar gevangenis.

Judith Sargentini: ´De gevangenisstraf heeft Zefzafi weliswaar vastgezet, maar de beweging die hij in gang heeft gezet gaat door.

In de aanloop naar de prijsuitreiking van gisteren kwamen de steunbetuigingen aan Zefzafi uit alle hoeken. Het is goed dat het Europees Parlement met deze voordracht aandacht vraagt voor de onrechtvaardige gang van zaken rondom het arrest, de gevangenschap en de veroordeling van Zefzafi. Ik hoop dat deze aandacht ook tot extra druk leidt bij de Marokkaanse regering.´

Het Europees Parlement reikt deze prijs jaarlijks uit aan mensenrechtenverdedigers van buiten Europa. De prijs ging dit jaar naar de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov.