Europa moet vaart maken met verdere liberalisering, verklaarde het Europees Parlement vandaag in een resolutie. Werknemers moeten flexibeler inzetbaar zijn, bereid zijn over de grens werk te zoeken en later met pensioen. Groenlinks-europarlementariër Theo Bouwman: "De resolutie toont de dominantie van de economische agenda van Europa. Het sociale beleid verdient veel meer aandacht."

Stevige kritiek

Bouwman, voorzitter van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement, heeft stevige kritiek op de inhoud van de resolutie die zwaar leunt op de 'nieuwe economie analyse’: voortdurende economische groei en lage inflatie. Deze analyse is niet meer actueel. De nieuwe economie heeft haar beloften niet waargemaakt. Economische groei neemt af en werkloosheid neemt toe.

Een stevig sociaal beleid is nodig om de dynamische arbeidsmarkt te flankeren, vindt Bouwman. Maar de conservatieven in het parlement stemden tegen het voorstel van arbeidstijdverkorting van de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt. Ook een ander verzoek dat pleitte voor garanties op Europees niveau voor diensten van algemeen belang, zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de post en de zorg, haalde het niet. Bouwman: “Het slagen van Europa moet je niet alleen meten aan de hand van economische indicatoren. Bij welvaart en welzijn moeten sociale en milieu-indicatoren ook meetellen. Deze zijn in ontwikkeling, maar moeten nog toegepast worden.”

Barcelona top

De resolutie is een boodschap van het Europees Parlement aan de Europese regeringsleiders die 15 en 16 maart 2002 in Barcelona hun jaarlijkse voorjaarstop hebben. Dat er een resolutie van het Europees Parlement voor de Barcelona-top ligt, ziet Bouwman als een pluspunt. Het parlement wil graag grotere betrokkenheid bij de voorbereiding van voorjaarstoppen. Bouwman vindt echter dat voorjaarstoppen in het teken moeten staan van Europees sociaal- en milieubeleid. Vorig jaar in Gothenburg is dat gelukt, de agenda voor de Barcelona-top toont helaas het tegendeel. “Het Europees Parlement heeft zich met de aangenomen resolutie slap en conservatief getoond. Een knieval naar het Spaanse voorzitterschap", aldus Bouwman.