Deze week hielden voorstanders van stierenvechten een tentoonstelling in het Europees Parlement. Als reactie hierop organiseerden de Groenen samen met dierenwelzijnorganisaties het seminar 'For a bullfighting-free Europe'. Daarin werden de mythes over stierenvechten, die de voorstanders graag in stand houden, weerlegd.

Naast het seminar hadden de Groenen en de dierenwelzijnsorganisaties gedurende de hele week ook een stand in het Europarlement. Daar konden europarlementariërs informatie krijgen over de waarheid achter stierenvechten. Bovendien konden zij hun handtekening zetten op een levensgrote witte stier bij wijze van verzet tegen deze barbaarse praktijk.

 

Joost Lagendijk tekent de stier

Na afloop van het seminar voerden de Groenen en de dierenwelzijnsorganisaties actie voor het Europees Parlement.

Barbaars
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg : "Stierenvechten is barbaars en niet van deze tijd. Cultuur mag geen argument zijn om dieren te mishandelen. Stierenvechten heeft helemaal niets met beschaving te maken en we moeten het daarom in alle Europese landen afschaffen."

Stierenvechten komt nog maar in drie Europese landen voor, in Spanje, Portugal en Frankrijk. Toch worden er jaarlijks volgens dierenwelzijnorganisaties ongeveer 40.000 stieren gedood.

"Cultuur is niet in steen gebeiteld. Je ziet dat in Spanje een ruime meerderheid van de mensen tegen stierenvechten is. Bovendien is het al in meer dan 40 Spaanse gemeentes verboden", aldus de Spaanse groene europarlementariër Raúl Roméva.

Volgens zijn Britse groene collega Caroline Lucas, die het seminar voorzat, is het shockerend dat stierenvechten nog steeds plaatsvindt. "Vandaag gaan we de mythes rond stierenvechten ontrafelen", aldus Lucas.

De stieren merken er niets van
Voorstanders van stierenvechten beweren vaak dat de stieren geen pijn lijden bij stierenvechten. Volgens voorstanders zouden ze stofjes aanmaken waardoor ze tijdens het gevecht juist minder stress hebben dan in de wei of tijdens een veetransport. Om uit te leggen of dat waar is en hoe het werkt, kwam de Spaanse veearts José Enrique Zaldívar spreken op het seminar.

"Dergelijke uitspraken zijn gebaseerd op onderzoeken die niet voldoen aan wetenschappelijke criteria. Stieren die hebben deelgenomen aan stierengevechten hebben daarna grote hoeveelheden cortisol in hun bloed. Dit hormoon komt vrij bij pijn en stress. Het klopt wel dat de stieren ook endorfine aanmaken, een stofje dat verdovend werkt. Dat doet een vrouw tijdens een bevalling ook. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan geen pijn lijdt, integendeel", aldus Zaldívar.

Belangrijk voor behoud 'dehesa'
Voorstanders beweren ook dat het fokken van stieren voor stierengevechten belangrijk zou zijn voor het behoud van de zogeheten 'dehesa'. 'Dehesa's' zijn door de mens gecreëerde open landschappen. Een deel van de vechtstieren wordt daar gefokt. Als stierenvechten verboden zou worden dan zou het volgens de voorstanders gedaan zijn met de 'dehesa', met als gevolg dat de lynx en de keizerarend in Spanje zouden uitsterven. De Spaanse ecoloog Jennifer Berengueras kwam dat weerleggen.

"Lynxen mijden de 'dehesa' juist. Het is hun leefgebied niet. De keizerarend is wel voor een deel afhankelijk van deze landschappen. Maar beide soorten zijn al bij wet beschermd en dat geldt ook voor hun leefgebieden. Een verbod op stierenvechten zou er zeker niet toe leiden dat deze bijzondere diersoorten uitsterven", aldus Berengueras.

Politieke actie
Europa geeft via het landbouwbeleid indirect subsidies aan het fokken van vechtstieren. "Dat is negatief onderwijs, een subsidie voor martelen", aldus de Spaanse groene europarlementariër David Hammerstein.

Zijn Zweedse collega Carl Schlyter voegt daar nog aan toe: "In 2006 werd een amendement van ons aangenomen om alle Europese subsidies aan stierenvechten stop te zetten. De landbouwministers van de lidstaten hebben de mening van het Parlement toen aan de kant geschoven. Elk jaar opnieuw dienen we dit amendement bij de begrotingsonderhandelingen in. Maar het uiteindelijke doel is natuurlijk om te komen tot een Europees totaalverbod op stierenvechten."

Zie ook: