GroenLinks vindt de crisisopvang van vluchtelingen door gemeenten inhumaan en inefficiënt. Hier moet snel een einde aan komen.  In plaats daarvan moet haast worden gemaakt met kleinschalige opvang. De regering heeft bekend gemaakt geen prioriteit te maken van kleinschalige opvang. Hiermee wordt de motie onvoldoende uitgevoerd. Een kwalijke zaak, volgens GroenLinks.

Vluchtelingen die in Nederland aankomen worden nu voortdurend heen en weer gesleept van crisislocatie naar crisislocatie. Een vluchtelingengezin dat al zes keer in een maand verplaatst is, is geen uitzondering. Crisisopvang is bovendien een dure vorm van opvang, omdat alles voor drie dagen moet worden op- en afgebouwd. GroenLinks vindt dit inhumaan en inefficiënt. Daarom pleit GroenLinks ervoor dat vluchtelingen na registratie van hun asielverzoek meteen door moeten kunnen naar kleinschalige opvanglocaties. 

Linda Voortman: “Ondanks mijn aangenomen motie voor kleinschalige opvang worden vluchtelingen nog steeds van plek naar plek versleept. Niet alleen voor vluchtelingen is dat erg, maar ook voor gemeenten die voor het blok worden gezet en burgers die niet of nauwelijks kunnen inspreken voordat ergens bedden worden geplaatst.  Verschillende gemeenten willen vluchtelingen kleinschalig opvangen, maar krijgen nog steeds nul op rekest van het COA. Ik vind het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Dijkhoff geen prioriteit maakt van het mogelijk maken van kleinschalige opvang. Het moet nou echt eens klaar zijn met die crisisopvang.”