GroenLinks vindt dat Europa niet mag jongleren met vluchtelingen en stemde daarom dinsdag tegen een terugkeerovereenkomst van de Europese Unie met Pakistan. Helaas steunt een meerderheid in het Europees Parlement de voorstellen wel. De overeenkomst regelt onder meer dat Pakistan asielzoekers opneemt wier aanvraag in Europa is afgewezen. Het gaat voornamelijk om Afghanen die door Pakistan zijn gereisd op weg naar Europa. De Europese Unie wil regelen dat Pakistan deze mensen opneemt en betaalt daar een vergoeding voor.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is teleurgesteld dat een meerderheid van het Europees Parlement de overeenkomst heeft goedgekeurd: "Met dit soort overeenkomsten wordt een deel van de eigen asielproblematiek afgeschoven op andere landen, het komt in feite neer op het afkopen van je verantwoordelijkheid." Bij de overeenkomst met Pakistan zijn tal van vraagtekens te plaatsen, niet in de laatste plaats omdat Pakistan na de recente overstromingen in een rampgebied is veranderd. "Je kunt niet verwachten dat Pakistan op dit moment in staat is extra vluchtelingen op te nemen", aldus Sargentini

Veiligheid garanderen

Een belangrijke voorwaarde voor het sluiten van een terugkeerovereenkomst is dat het land waar de mensen naartoe gestuurd worden hun veiligheid garandeert en het internationaal recht respecteert. Het is de vraag of Pakistan dat doet, stelt Sargentini: "Deze overeenkomst schiet op dit punt ernstig tekort. Er wordt nauwelijks verwezen naar het naleven van het internationaal recht. Bovendien heeft Pakistan het VN-vluchtelingenverdrag niet ondertekend. Opvang is er in dat land nauwelijks, vluchtelingen uit Afghanistan verkeren er in een erbarmelijke situatie."