Canada heeft de jaarlijkse zeehondenjacht weer geopend. Europa moet deze barbaarse praktijk waarbij jagers honderdduizenden jonge zeehondjes doodknuppelen zo snel mogelijk stoppen. GroenLinks vindt het walgelijk dat er nog steeds geen Europees verbod op de import van zeehondenproducten is.

Al in 2006 nam het Europees Parlement, mede op initiatief van de Groenen, een schriftelijke verklaring aan over de zeehondenjacht. De boodschap was duidelijk. Er moet zo snel mogelijk een importverbod komen op zeehondenproducten. De Europese Unie is de grootste afzetmarkt voor zeehondenbont. Een dergelijk verbod is dus een effectieve maatregel tegen de zeehondenjacht.

Europese Commissie negeert eis Europarlement
Ondanks herhaaldelijk aandringen van het Europees Parlement is de Europese Commissie nog steeds niet met een voorstel gekomen. Vorig jaar gaf de Europese Commissie zelfs aan eerst nog een onderzoek te willen doen. Dat is onbegrijpelijk. Elk jaar dat het verbod op zich laat wachten kost honderdduizenden zeehondjes het leven. Bovendien is er bewijs genoeg.

Uitspraken Dimas hoopvol
Maar er is hoop. Onlangs gaf Europees milieucommissaris Stavros Dimas aan zich zorgen te maken over de inhumane wijze waarop jonge zeehondjes worden gedood. Hij kondigde aan snel een verbod voor te stellen voor zeehondenproducten, die niet op humane wijze zijn verkregen.

Algeheel bontverbod
GroenLinks vindt dat de Europese Commissie niet langer moet treuzelen. Het getuigt niet van respect voor een dier om het alleen voor z´n pels te doden. Een jas van zeehondenbont moet je gewoon verbieden. GroenLinks streeft overigens naar een volledig bontverbod in Europees verband. De Europese Unie heeft al ingestemd met een verbod op honden- en kattenbont. Als tweede stap komt daar hopelijk snel een verbod op zeehondenbont bij.

Zie ook: