Stop met gebruik schadelijke pesticiden

GroenLinks heeft woensdag in het spoeddebat over bijensterfte om een onmiddellijke stop op het gebruik van Imidacloprid gevraagd. In een motie vroeg Kamerlid Rik Grashoff staatssecretaris Bleker van ELI om een onderzoek naar de relatie tussen het gebruik van dit middel en bijensterfte. In de tussentijd wil Grashoff geen risico nemen en het gebruik onmiddellijk verbieden in alle situaties waarbij direct of indirect contact met honingbijen mogelijk is.

Grashoff: “De honingbij is van gigantisch belang voor onze bloemen en de voedselketen. Internationaal onderzoek legt de link tussen het gebruik van imidacloprid en de massale sterfte van onze bijen. Ik wil geen risico’s lopen op deze ecologische schade.”

Deze pesticide wordt in Nederland massaal gebruikt. Nederland staat in de top 3 van landen die pesticiden gebruiken. Vooral in de glastuinbouw, maar ook in de aardappelteelt gebruiken boeren en tuinders het middel met grote regelmaat. In Nederland is weinig aandacht voor het verband tussen het middel en de massale sterfte van bijen. In internationaal onderzoek wordt die link juist wel gelegd.

Grashoff wil zeker weten dat bijen niet in contact komen met het middel totdat is aangetoond dat het onschadelijk is. Daarom wil hij in die periode een verbod, overal waar bijen ermee in contact kunnen komen.

Grashoff: “Eerst wil ik goed, onafhankelijk onderzoek. In de tussentijd moet de staatssecretaris het zeker voor het onzekere nemen en deze middelen verbieden.”