GroenLinks pleit voor een menselijk vluchtelingenbeleid
GroenLinks pleit voor een menselijk vluchtelingenbeleid

Stop opsluiten van vluchtelingen in grensdetentie

GroenLinks wil een einde maken aan de praktijk dat vrijwel alle asielzoekers die aankomen op Schiphol in de cel geplaatst worden. Wat Tweede Kamerlid Linda Voortman betreft mag er alleen in uitzonderlijke gevallen, na een individuele toets, gekozen worden voor grensdetentie. Zij dient een wijzigingsvoorstel in op de nieuwe vreemdelingenwet, die vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft kritiek op de praktijk waarbij vluchtelingen, in afwachting van hun asielprocedure, in detentie worden geplaatst en noemt dit “in strijd met de mensenrechtelijke normen.” Voortman wil daarom de wet zo veranderen dat vluchtelingen enkel in de cel kunnen worden geplaatst na een individuele toets en in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij potentiële terroristische dreiging of dreiging met betrekking tot de openbare orde.  Bij gezinnen met kinderen vindt al zo’n individuele toets plaats, maar bij andere vluchtelingen niet.

Voortman: “Mensen die huis en haard hebben moeten ontvluchten worden bij aankomst in Nederland in een cel gezet. Detentie is voor criminelen, niet voor vluchtelingen. De praktijk van grensdetentie moet daarom veranderen.”

De vreemdelingenwet wordt gewijzigd in verband met twee EU-richtlijnen. Het amendement van Voortman over grensdetentie is hier te vinden.