Hoewel de zomer nu echt voorbij lijkt en de winterkleren van zolder komen, stemde het Europees Parlement dinsdag 21 oktober in met strengere normen voor de zwemwaterkwaliteit. Zwemmen in meertjes, vennetjes, maar ook aan de kust moet in heel Europa veilig zijn.

1976
De huidige ‘zwemwater-richtlijn’ stamt uit 1976. “Het is tijd om die lat hoger te leggen en schoon zwemwater in heel Europa te garanderen. Ook in de bureaucratie van de oude wet is flink gesnoeid. In plaats van negentien parameters, zijn er in het vandaag aangenomen voorstel nog maar twee. Dat scheelt een hoop papierwerk”, aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo die blij is met de herziening.

Geen uitzondering
Grote kritiek had De Roo, die vice-voorzitter van de milieucommissie is, op het voorstel om een uitzondering te geven in geval van hevige regenval. Bij een overschot van water wilden een aantal europarlementariërs de strenge normen loslaten, zodat overtollig rioolwater weggewerkt kan worden. Dat betekent vervuiling van het oppervlakte water en dus ook het zwemwater. Toen afstemming van dit voorstel onhaalbaar bleek, is ingezet op ontkrachting van het amendement. De Roo: "Het amendement is helaas wel aangenomen, maar de scherpe kanten zijn er af."

Ziek
Een paar jaar geleden zijn in Nederland ook de riolen overgelopen na hevige regenval. Gevolg daarvan was dat de koeien ziek werden van het drinken van slootwater. Na dat incident zijn maatregelen genomen om overloop bassins te maken, die overtollig water bij zware regenval opvangen. De Roo wil dat zo'n investering, die in dit geval ten behoeve van de veehouderij is gedaan, ook voor de veiligheid van de burgers wordt gedaan. “We moeten ons houden aan die nieuwe strengere normen en niet nu al uitzonderingen aan gaan wijzen.”

Bijdrage van GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo aan het debat in het Europees Parlement maandag 20 oktober (stemming was 21 oktober).

Voorzitter, de zwemwaterkwaliteit is beter geworden. Het water is beter en schoner geworden in Nederland en in heel Europa. Nu ligt voor ons een nieuwe richtlijn zwemwater met minder bureaucratie, nog slechts twee parameters. Maar wel met strengere normen. Dat is goed. De milieucommissie heeft verstandige compromissen gesloten. Rapporteur Maaten wou en wil deze richtlijn afschaffen. Hierin staan de liberalen gelukkig geheel alleen. Europa is méér dan markt en munt. Nederland zal zich moeten inspannen om aan de oude én aan de nieuwe richtlijn te voldoen. Niet klagen, maar handelen! Door het warmere klimaat zal er vaker gezwommen worden en ook zullen er andere soorten van waterrecreatie komen. De amendementen van de milieucommissie zijn goed, behalve amendement 19. Voor een paar honderd Schotse schapen ontstaat een enorm hiaat in de wetgeving. Ook Nederland heeft bij hevige regenval last van verspreiding van ziekte door de intensieve veehouderij. In Nederland werden de koeien ziek en kwamen er maatregelen. Dat moet ons antwoord zijn, en niet een enorm hiaat in deze overigens goede wetgeving!