Bij beschietingen aan de Grieks-Turkse grens begin maart, waar een Pakistaanse man om het leven kwam en meerdere gewonden vielen, heeft de Griekse grenswacht met scherp geschoten. Dit blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) in samenwerking met Der Spiegel, Lighthouse Reports, Bellingcat en Forensic Architecture. Europarlementariër Tineke Strik zag de reconstructie die van het incident werd gemaakt: “Het is ongelofelijk dat Griekse autoriteiten met scherp schoten op onschuldige mensen aan de Europese grenzen.

"Dit kan niet ongestraft blijven", reageert Strik. "Ik wil snel opheldering van de Europese Commissie over de gebeurtenissen. En ik verwacht concrete voorstellen om dit geweld in de toekomst te voorkomen.”

GroenLinks wil dat het Europees Parlement verder onderzoek doet naar de verantwoordelijken bij deze gebeurtenissen. Griekenland ontkent tot nu toe iets met de beschietingen te maken te hebben. De Europese Commissie prees Griekenland tot nu toe voor hun optreden en negeerde vragen over het gebruik van geweld aan de grens. 

Strik: “Uit het onderzoek blijkt dat Griekse grenswachten meerdere malen met scherp hebben geschoten. We vragen de Griekse regering, Frontex en de Europese Commissie in het licht van deze nieuwe feiten opnieuw om opheldering. Als overtuigend tegenbewijs uitblijft, moet het Europees Parlement zelf verdere stappen ondernemen en een onderzoekscommissie instellen.”

Het is nog onduidelijk in hoeverre grenswachten van andere Europese landen op de hoogte waren, of zelfs betrokken waren, bij de beschietingen. Ten tijde van de beschietingen waren meer dan 500 grenswachten van de Europees grens- en kustwacht aan de Griekse grens gestationeerd. Zij zijn verplicht om schendingen van fundamentele rechten tijdens hun operaties te monitoren en bestraffen.

De uitzending van Pointer is vrijdagavond te zien om 22:25 op NPO2.