Om terrorismebestrijding binnen de Europese Unie te verbeteren moet de informatie-uitwisseling tussen de lidstaten verbeterd worden. Daarover stemde het Europees Parlement vandaag, 24 september. Pas nadat harde afspraken over Europese minimumnormen werden opgenomen, zoals overeenstemming over geoorloofde opsporingsmethoden, kon GroenLinks met het voorstel instemmen.
Het voorstel dat vandaag is aangenomen stelt dat bij de politiediensten van iedere lidstaat een contactpunt aangewezen moet worden. Dit contactpunt verzamelt en verspreidt informatie over resultaten van strafrechtelijke onderzoeken naar terreurdaden. De verbeterde samenwerking tussen justitie en politie zorgt voor een effectievere uitwisseling en dus een betere bestrijding van terreurmisdaden.
Harde voorwaarden
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg stemde vóór nadat harde voorwaarden van de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, waren aangenomen. Zo mogen, na aanname van amendementen van de groenen, gegevens alleen gebruikt worden bij onderzoek naar terreurdaden en niet voor andere zaken. Ook moet het gebruik en de overdracht van de gegevens voldoen aan de strenge eisen van de Europees wet bescherming persoonsgegevens.
Europees opsporingsteam
Buitenweg staat positief, maar kritisch, tegenover het opzetten van gezamenlijke opsporingsteams waarin politieambtenaren uit verschillende lidstaten en van Europol kunnen samenwerken. Zij pleit voor Europese minimumnormen voor opsporingsmethoden. Er moet duidelijkheid zijn over de geoorloofde werkwijze. Die duidelijkheid moet middels politieke debat uitonderhandeld worden, vóór zon Europees opsporingsteam aan de slag gaat. Bovendien moet de rechter kunnen toetsen of deze opsporingsambtenaren zich aan deze minimumnormen hebben gehouden. Ook dit is in het vandaag aangenomen voorstel opgenomen.