Het Europees Parlement geeft Nederland rugdekking om een flexibelere inkomensgrens voor sociale huisvesting af te spreken met de Europese Commissie. GroenLinks wil dat minister Stef Blok (Wonen) de starre inkomensgrens van 34.229 euro, die Nederland in 2009 afsprak met de Europese Commissie, gaat herzien. In Nederland geldt momenteel overal dezelfde inkomensgrens, maar door de grote regionale verschillen in huurprijzen vallen lagere middeninkomens in grote steden tussen wal en schip. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning maar te weinig voor de vrije markt, ze kunnen geen betaalbare huur- of koopwoning vinden.

Tweede Kamerlid Linda Voortman dient Kamervragen in naar aanleiding van het standpunt over sociale huisvesting dat het Europees Parlement dinsdag innam: “Minister Blok moet naar Brussel om de inkomensgrens te herzien. Door deze onnodige inperking van de doelgroep van sociale huisvesting vinden mensen met een bescheiden middeninkomen geen betaalbare woning.”

Deal tussen Kroes en Van der Laan

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en toenmalig minister Eberhard van der Laan (PvdA) kwamen in 2009 de inkomensgrens overeen, met de bedoeling om aan de EU-regels tegen staatssteun te voldoen. De Europese regeld bepalen echter dat landen de vrijheid hebben om hun sociale voorzieningen met beperkte staatssteun zelf in te richten. Het Europarlement nam dinsdag een resolutie aan waarin het dit principe onderstreept. Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) gaf na vragen van GroenLinks eerder al te kennen dat Nederland zelf het initiatief moet nemen als er problemen zijn met de inkomensgrens voor sociale huurwoningen.

Europarlementariër Marije Cornelissen vindt dat minister Blok zich niet langer achter Brussel mag verschuilen. “Nederland heeft zichzelf klemgezet door een te lage inkomensgrens af te spreken. Blok kan en moet het initiatief nemen om de inkomensgrens te herzien zodat huurders niet langer het slachtoffer zijn van de inschattingsfout die Nederland in 2009 maakte.”