Dinsdag 22 april was het Earth Day, met over de hele wereld tal van activiteiten voor een duurzame en rechtvaardige wereld. GroenLinks en Stichting Duurzame Solidariteit (SDS) boden in Den Haag de ambassades van Rusland, Australie en de VS een petitie aan ter ondertekening van het Kyoto-protocol.

Namens SDS en GroenLinks boden Wijnand Duyvendak (Tweedekamerlid) en Alexander de Roo (europarlementariër) de petitie op de ambassades aan. De petitie roept Rusland, Australie en de Verenigde Staten op het Kyoto-protocol voor minder CO2-uitstoot te ratificeren. De Russische ambassadeur gaf aan dat Rusland hoogstwaarschijnlijk in september het verdrag gaat bekrachtigen.

In 1992 kreeg de klimaatproblematiek internationale politieke erkenning. Deze werd verwoord in een VN-klimaatverdrag, die de eerste aanzet vormde tot een internationale aanpak van de klimaatverandering. Het bleek echter onvoldoende om het broeikaseffect daadkrachtig aan te pakken.

In 1997 begonnen de eerste onderhandelingsronden voor een aanvullend protocol, dat vier jaar later werd aangenomen. Inmiddels hebben 105 landen het protocol bekrachtigd. Omdat zij niet de benodigde 55% vertegenwoordigen van de mondiale uitstoot, is het protocol tot op heden niet van kracht geworden. De uitstoot van de landen die het protocol hebben aangenomen vormt thans 43,9% van het totaal.

Ratificatie door de Russische Federatie zou het totale percentage van de uitstoot van de deelnemende landen op 61,3 brengen, waarmee het protocol in werking kan treden. Bekrachtiging door de VS, goed voor 36,1% van de totale emissie, zou hetzelfde effect hebben, terwijl Australië relatief een van de hoogste uitstootniveaus ter wereld heeft.

Naast deze actie organiseren SDS en GroenLinks vandaag een aantal andere activiteiten, waaronder een lezing, waar Hilary French van het World Watch Institute zal spreken. Zie ook de website www.earthday.nl.