Nadat de Europese Raad van Ministers zich vlak voor het ingaan van het Verdrag van Lissabon de woede op de hals haalde van het Europees Parlement over het SWIFT-akkoord, beloofde ze dat het parlement alsnog mocht instemmen. De Europese ministers passeren nu echter het Parlement voor de tweede keer. Ze willen het akkoord over de uitwisseling van bankgegevens tussen Europa en de VS per 1 februari in laten gaan, zonder instemming van het parlement. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini constateert verontrust dat de Raad met goocheltrucs de democratie omzeilt.

Op de dag voor inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon probeerden de ministers het SWIFT-akkoord er nog doorheen te drukken. Volgens het nieuwe verdrag hadden ze namelijk instemming van het Europees Parlement nodig. De europarlementariërs werden gesust met de belofte dat ze alsnog zouden mogen stemmen over het akkoord en dat er rekening zou worden gehouden met hun bezwaren.

"In plaats van open en transparant met ons hierover in gesprek te gaan heeft men een aantal zaken in een geheime annex verstopt. En vanwege die geheimhouding wordt het akkoord nu buiten het parlement om alsnog ingevoerd. De Raad van Ministers schoffeert hiermee het parlement en trekt zich niets aan van eerder gedane beloftes", aldus Sargentini.

De Europese ministers hebben ondertussen een aantal wijzigingen doorgevoerd in het SWIFT-akkoord. Deze stellen echter niet tevreden. "De bezwaren die wij hadden in november staan nog steeds overeind. De bescherming van persoonsgegevens schiet tekort en er is geen controle mogelijk. Het Europees Parlement is niet gemeld welke gegevens worden doorgespeeld, wie die informatie krijgt en op welke manier. Dit zit allemaal verstopt in de geheime bijlagen. Het SWIFT-akkoord kan niet op onze instemming rekenen en kennelijk hebben de ministers daarom besloten het Europees Parlement maar gewoon te negeren."

Update