Met het Plan National Hydrolico wil de Spaanse regering op enorm grote schaal water van Noord naar Zuid Spanje transporteren. GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo - fel tegenstander van het plan - bezocht met een delegatie van europarlementariërs de Ebro-delta in Noord Spanje.

Dinsdag 4 februari vertrok een 12 koppige delegatie van de milieucommissie van het Europees Parlement voor een driedaags officieel bezoek aan Spanje. Naast de Galicische kust, die nog steeds gebukt gaan onder aanspoelende ruwe olie, stond de Ebro-delta, een beschermd natuur gebied en één van de vier plaatsen in Europa waar flamingo’s zitten, op het programma.

Waanzin
“Een waanzinnig plan,” zo vat De Roo, vice-voorzitter van de milieucommissie het Spaanse waterplan samen. “Een 1.000 km lang betonnen kanaal moet het water van de Ebro naar de groente- en fruitboeren in het zuiden van Spanje, maar evenzeer naar de hotels en de golfbanen, brengen.” Kosten: 23 miljard euro, waarvan de Europese Unie 8 miljard euro zou moeten bijdragen, althans daar aast de Spaanse regering op.

Tegenstand groeit
De tegenstand tegen het megalomane plan begint te groeien. De Roo: “De Spaanse christen-democraten, zowel nationaal als in het Europees Parlement komen steeds meer alleen te staan in hun steun voor het waterplan. Ook christen-democratische europarlementariërs van andere nationaliteiten werden, gaandeweg ons bezoek aan de Ebro-delta, steeds kritischer op het plan. Dat is een winstpunt van ons bezoek aan Spanje. Van de plaatselijke bevolking is negentig procent inmiddels tegen. Steeds meer mensen realiseren zich dat het plan grote onomkeerbare negatieve gevolgen zal hebben. “In oktober zijn er regionale verkiezingen in Catalonië. Het lijkt er sterk op dat de Spaanse Groenen en links sterk zullen winnen vanwege hun kritiek op het Plan National Hydrolico. Daarmee daalt het draagvlak van het plan gestaag”, aldus De Roo.

Europese Commissie
Eurocommissaris Margot Wallström van milieu heeft haar bezorgdheid over het plan laten blijken en de Europese Commissie heeft Aznar laten weten dat het plan indruist tegen onder andere de Europese waterwet en habitat- en vogelrichtlijn. Maar Aznar luistert niet en zet de Europese Commissie onder zeer zware politieke druk om de medefinanciering uit de Europese structuurfondsen binnen te halen.

Spaanse kust
De delegatie bezocht ook de westkust van Spanje die, drie maanden na het zinken van de olietanker Prestige, nog steeds besmeurd is met olie. Klik hier voor een verslag van dat bezoek.