GroenLinks vindt het onterecht dat de consument in de Nederlandse horeca betaalt voor water. Daarom lanceert Tweede Kamerlid Jesse Klaver vrijdag de petitie Een glaasje kraanwater graag. Een restaurant of café moet verplicht worden bij een bestelling desgewenst gratis kraanwater te leveren. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Klaver gaat vrijdagmiddag langs de terrassen in Den Haag om handtekeningen te verzamelen.

Klaver: “In Nederland is kraanwater van hoge kwaliteit. En toch moet je in een restaurant vaak een duur, speciaal in de Alpen of Ardennen gebotteld watertje bestellen als je een glas water bij je eten wilt. Dat is een grote ergernis van mensen. GroenLinks wil hier een einde aan maken.”

Flessen bronwater zijn niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. De productie, verpakking en het transport van een plastic flesje zorgt voor vijfhonderd keer zo veel CO2-uitstoot als eenzelfde hoeveelheid kraanwater. Bij een glazen flesje is dat zelfs 1324 keer meer. Ook wordt tot vier keer meer water verspild bij de productie van gebotteld water, en komen de plastic flessen op de vuilnisbelt, of nog erger, in de natuur terecht.

“Ook ik vind het frustrerend om in de kroeg of een restaurant te moeten betalen voor een vervuilende fles water”, stelt Klaver. “Hierin ben ik vast niet de enige, en dus roep ik iedereen op de petitie op onze website te ondertekenen. Want hoe meer mensen ons initiatief steunen, hoe sterker we staan.”

De petitie is te vinden op GroenLinks.nl/kraanwater. Bij 25.000 handtekeningen dient GroenLinks de initiatiefwet in die gratis water in de horeca mogelijk maakt.