GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is teleurgesteld over de herziening van het Europese landbouwbeleid. De voorstellen van de Europese Commissie schoten al zwaar tekort en het Europarlement heeft ze nog verder afgezwakt.

Vorig jaar zei de Europese Commissie dat radicale hervormingen in de landbouw nodig zijn vanwege de uitdagingen waarvoor Europa staat op het gebied van klimaatverandering, biodiversiteit en waterbeheer. In de uitwerking van hun plannen is volgens GroenLinks niets van die urgentie te merken.

Buitenweg: "Zowel de Europese Commissie als een meerderheid in het Europees Parlement stellen geen effectieve maatregelen voor om de uitstoot van broeikasgassen in de landbouwsector terug te dringen. Hetzelfde geldt voor de bescherming van natuur en biodiversiteit. Onbegrijpelijk. Het parlement debatteerde afgelopen week bijvoorbeeld ook over de bijenteelt, waarin een oproep wordt gedaan om de zorgwekkende bijensterfte een halt toe te roepen. Dat kan alleen als de landbouwsector fors vergroent door goede afspraken te maken over agrarisch natuurbeheer."

"Nu belonen we boeren nog voor hun productie uit het verleden. Dat moet radicaal anders. Ik wil dat akkerbouw en natuur elkaar versterken. We moeten boeren belonen voor agrarisch natuurbeheer en hun prestaties op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Het is gewoon tijd om de landbouwsector fors te vergroenen," aldus Buitenweg.