De zevende klimaatconferentie in de Marokkaanse stad Marrakech heeft op het nippertje toch nog een resultaat opgeleverd. Japan wist iedereen een hele nacht lang bezig te houden met de vraag of Japan wel of niet te vertrouwen is. Uiteindelijk ging Japan overstag, nadat verzekerd was dat de sancties bij overtreding van het Klimaatverdrag niet worden aangescherpt. Rusland kreeg op de valreep een voordeeltje in de vorm van meer emissierechten.

De lidstaten van de Europese Unie en de overige 140 landen zullen het Kyoto Protocol in de eigen parlementen bespreken en ratificeren. Er is afgesproken dat dit vóór de Wereld Duurzaamheids Conferentie, Rio10Plus, in Johannesburg in september 2002 afgerond moet zijn.

De Europese Unie werkte als stuwende motor tijdens de onderhandelingen de afgelopen twee weken. Bij de concrete aanpak van het klimaatvraagstuk kondigde Brussel een pakket maatregelen aan, die het klimaatprobleem op een aantal terreinen, zoals transport en huishoudens, effectief moet aanpakken. Europa maakt zich ook op voor een systeem van verhandelbare emissierechten. Volgens een tevreden EU-onderhandelaar Olivier Deleuze, de Belgische minister voor energie en duurzame ontwikkeling, een bewijs dat er duidelijk sprake is van een trendbreuk en er nu serieus aan de uitvoering van het Kyoto-protocol wordt gewerkt. Op het gebied van klimaat staan alle Europese neuzen in dezelfde richting.

De Amerikanen hebben de klimaatconferentie in Marrakech slechts als waarnemers bijgewoond. Het is jammer dat de Verenigde Staten, die verantwoordelijk is voor een kwart van de mondiale uitstoot van kooldioxide, niet meedoen met het Kyoto-protocol. Er werd hardop gespeculeerd om komend voorjaar pogingen te ondernemen om de regering Bush weer aan de Kyoto-tafel te krijgen.

De volgende klimaatconferentie zal plaatsvinden in Delhi van 23 oktober tot 1 november 2002, ook dan is GroenLinks weer ter plaatse om de onderhandelingen op de voet te volgen en zo mogelijk hier en daar een zetje te geven.